Július 17-én érkezik az EU és az IMF

A változások hatálybalépése után, „hamarosan” megkezdődhetnek a hiteltárgyalások – közölte Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője pénteken azt követően, hogy a magyar parlament megszavazta a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosítását. A testület üdvözölte a korrekciók elfogadását és a hatályba lépés után leállítja az ügyben indított kötelezettségszegési eljárást.

Az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank (EKB) közös küldöttsége a tervek szerint július 17-én érkezik Budapestre. Bizottsági források megerősítették: ez nem azt jelenti, hogy a tárgyalások már július 17-én megkezdődnek, ugyanakkor ez nem kizárt.

Christine Lagarde IMF vezérigazgató Tokióban. 17-én Budapestre érkezhet..
International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde waits while a staff clears a table during the special forum preceding the 2012 Annual Meetings of the IMF and World Bank Group in Tokyo July 6, 2012. REUTERS/Kim Kyung-Hoon (JAPAN - Tags: BUSINESS TPX IMAGES OF THE DAY)

A küldöttség július 17-25. között tartózkodik majd Budapesten, hogy a magyar fél kérésének megfelelően megkezdje a tárgyalásokat a támogatási programról – közölte az IMF magyarországi képviseletének vezetője. Iryna Ivaschenko üdvözölte, hogy a parlament elfogadta azokat a jogszabályi változtatásokat, amelyek megerősítik a jegybank függetlenségét.

Olli Rehn pénzügyi biztos a múlt héten levelet kapott Varga Mihály tárca nélküli minisztertől és Simor András jegybankelnöktől, melyben részletezik a módosítások tartalmát. Rehn üdvözölte ezt. Bailly szavai szerint a módosítások kielégítik a bizottság által felvetett aggályokat. A szóvivő azt is közölte: a bizottság számít a magyar kormány „nyitottságára” a tárgyalások során. A jegybank függetlenségének szavatolása volt az előfeltétele annak, hogy Magyarország megkezdhesse a hiteltárgyalásokat az IMF-EU-párossal.

Az Európai Bizottság még januárban indított kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben többek között a jegybank függetlensége miatt. Heteken keresztül egyeztetett Brüsszellel a magyar kormány, melynek eredményeképp (Budapest végül csak a jegybankelnök esküje és fizetése kérdésében nem engedett) a bizottság leállította az eljárást, azzal feltétellel, hogy a parlament megszavazza az uniós jog alapján kért bizottsági módosításokat.

A testület fenntartásain túl az Európai Központi Banknak is voltak aggályai: a monetáris tanács kibővítése és harmadik jegybank alelnök kinevezése miatt. Ezek nem ütköznek uniós jogba, így a bizottság ezeken a pontokon nem tudott belekötni a kormány szabályozásába. Az ügyről a magyar kormány, az MNB, az Európai Bizottság, az IMF és az EKB részvételével ötoldalú megbeszélésen egyeztettek. A magyar kormány ígéretet tett arra, hogy Simor András mandátumának lejártáig nem lépteti életbe ezeket a funkciókat.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.