Jövőre szja-emelés: 200-230 ezer alatt mindenki rosszul jár

Sokan meglepődtek az idén, amikor az általános adócsökkentés közepette kiderült, hogy tavalyhoz képest kevesebb lett a nettó jövedelmük. Ez azonban még semmi ahhoz képest, ami jövőre jön, ha a kormány a konvergencia programban szereplő terveit váltja valóra: 200-230 ezer forintos jövedelem alatt mindenki rosszul fog járni, még a gyerekesek is, és lehet olyan kör is, ahol a reálkeresetek 8 százalékkal esnek vissza. Az idén még a nyugdíjpénztártagok állták az adócsökkentés költségeit, jövőre már tényleg erős jövedelemátcsoportosítás lesz az alacsony keresetűektől a gazdagabbak felé.

Fontos következtetéseket lehet levonni a konvergencia programban szereplő, a költségvetési kilátásokat ismertető táblázatból: kiderül ugyanis, hogy míg az idén a személyi jövedelemadóból (és egyéb kisebb súlyú adókból) a GDP hat százalékát kitevő összeget akar beszedni a kormány, addig jövőre ez a szám 6,3 százalék. A Portfolio.hu beszámolója szerint az szja-terhelés 2012-ben emelkedni fog. Ez már csak azért is meglepő, mert elvileg egy hároméves adócsökkentési program közepén járunk. Ráadásul annyit biztosan tudunk, hogy jövőre a szuperbruttó (a munkáltatói járulékokkal 1,27-szeresre növelt) jövedelem helyett a "félszuper-bruttó" (1,135-szeres szorzó) lesz az adó alapja, ez pedig a bruttó bérre vetítve 2,16 százalékpontos adóteher-enyhítést jelentene.

Jövőre szja-emelés\n
Kurucz Árpád 2010.07.14. Digitális 2010. július 14. Népesedés illusztráció. Fotó: Kurucz Árpád

Hogy ki mennyire járhat rosszul, nehéz megbecsülni. Az átlagjövedelem alatt mindenesetre nagyon rosszul járhatnak az emberek az adójóváírás drasztikus lefaragásával. Külön érdekes a közszféra helyzete, ahol a bértáblák több évre előre be vannak fagyasztva, a nominális bértömeg pedig fixálva van. Itt az adóterhelés növekedését csak eseti kifizetésekkel lehet kompenzálni, ennek fedezete pedig ebben a konstellációban csak a szektor leépítése lehet, még akkor is, ha a Brüsszelnek benyújtott tervezet változatlan létszámmal számol a költségvetési szektorban.

Részletek a portfolio.hu-n >>>

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.