Jövőre sem javul a helyzet a részvénypiacokon

Alig enyhül a szorítás jövőre a tőkepiacokon, bár egyes papírokat már érdemes lehet majd vásárolni - véli a Generali Alapkezelő.

A Generali Alapkezelő szerint 2009 még nehéz év lesz a globális tőkepiacokon, a befektetők számára az év elején továbbra is a nem túl magas kockázatvállalási hajlandóság lehet kifizetődő, ugyanakkor egyes papírokat már érdemes lehet vásárolni.

Pallag Róbert, az alapkezelő részvényportfólió menedzserének megítélése szerint a vissza-visszatérő eladói hullámok során jövőre már érdemes lehet a túladottnak tűnő technológiai cégeket, ipar- és energiavállalatokat, nagyon szelektíven pedig a pénzügyi szektor bizonyos reprezentánsait preferálni. A szakember arra is rámutat, hogy az intézményi befektetők jelenleg a magas osztalékot fizető távközlési és közszolgáltató cégeket, valamint a recessziós időszakot kevésbé megsínylő gyógyszergyártó cégeket súlyozzák felül részvényportfóliójukban.

Az egyes országok, mint befektetési célpontok közül a Generali Alapkezelő Kínát preferálja elsősorban a vonzó értékeltség, az erőteljes folyó fizetési mérleg többlet, a devizastabilitás és a kilátásba helyezett, lakossági fogyasztást ösztönző gazdaságpolitikai lépések miatt. Emellett az olcsó piacok közé sorolja Brazíliát, Oroszországot és Indiát.

A magyar részvénypiacon főként a kisebb papírokban lát fantáziát az alapkezelő szakembere. Pallag Róbert elemzése szerint ennyire drasztikus árfolyamhanyatlás során mindig akadnak olyan stratégiai befektetők, akik igyekeznek az eszközeikhez képest is jelentősen alulértékelt vállalatokban növelni befolyásukat. A meghatározó tulajdonos vásárlásait lehetett megfigyelni az Állami Nyomda, a Danubius, a Fotex vagy az FHB esetében, új tulajdonos jelent meg az Émászban, és a magas közkézhányad csökkenésével együtt módosulhat a tulajdonosi szerkezet a Rába esetében.

A Mol szempontjából a szakember szerint elsősorban a finomítói marzsok további szűkülése lehet hátrányos a következő hónapokban. A jelek szerint a dízel árrésekben még lehet gyengülés, és egyebek közt ez mutatkozik meg a folyamatosan lefelé hozott elemzői Mol-célárakban. Az OTP megítélésével kapcsolatban erőteljes a bizonytalanság, ami egyébként az egész szektorra jellemző a régióban, emellett nehéz prognosztizálni Magyarország jövőbeni befektetői megítélését és a forint jövőbeni árfolyamát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.