Jövőre már növekedést vár az EU

Év végére megállhat a gazdasági visszaesés az Európai Unióban - áll az Európai Bizottság most kiadott gazdasági előrejelzésében. Szerintük idén az összesített GDP még várhatóan 4 százalékkal csökken, és továbbra is sok a kockázat.

Jövőre a gazdaság növekvőbe fordulhat át, de éves szinten Brüsszel még 2010-ben is 0,1 százalékos csökkenést vár. Ugyanezek a számok érvényesek az euróövezetre is.

Mindkét adat jelentős csökkenés a legutóbbi, januári előrejelzéshez képest, amelyben Brüsszel még csak 1,9 százalékos csökkenést várt idén, jövőre pedig 0,4 százalék növekedést.

A munkanélküliségi ráta jövőre 11 százalékra nő az EU-ban a bizottság várakozási szerint, az államháztartási deficit pedig átlagosan 1,5 százalékra.

Joaquín Almunia pénzügyi biztos úgy fogalmazott, hogy Európa gazdasága a második világháború utáni időszak legmélyebb és legkiterjedtebb visszaesését szenvedi el. A kormányzatok és központi bankok "ambiciózus" intézkedései azonban várhatóan megállítják a visszaesést.

A recesszió fő okai Almunia szerint a globális pénzügyi válság súlyosbodása, a világkereskedelem gyors szűkülése, valamint az egyes országok gazdaságában zajló lakáspiaci korrekció. - Minél gyorsabban meg kell tisztítani a bankok mérlegeit az értékvesztett eszközöktől, és a bankokat szükség szerint fel kell tőkésíteni - mondta Joaquín Almunia sajtótájékoztatóján.

A 2008 második negyedévében kezdődő recesszió az év vége felé rosszabbra fordult. Az utolsó negyedében mind az EU, mind az euróövezet GDP-je 1,5 százalékkal esett az előző negyedévhez képest. A felmérések és a tényleges adatok az idei év első negyedévében további romlást jeleznek. A lassulás az összes tagállamot érinti, de az egyes országok jövőbeni kilátásai a pénzügyi válságnak való viszonylagos kitettségüktől, lakáspiacuk dinamikájától és nyitottságuk mértékétől függően különbözőek - mutatott rá a bizottság.

A keresletre vonatkozó visszafogott várakozások, a kapacitáskihasználtság meredek zuhanása és a még mindig szigorú finanszírozási feltételek következtében a válság különösen hátrányosan érintette a magánberuházásokat - állapította meg Almunia. Ugyanígy az export is nagymértékű szűkülést szenvedett el a világkereskedelem jelentős forgalomcsökkenésének következtében.

A növekedéshez az idei évben csak az állami fogyasztás és az állami beruházások fognak hozzájárulni, részben az EU helyreállítási tervének keretében hozott költségvetési serkentő intézkedéseknek köszönhetően - tette hozzá.

A prognózisból kiderül, hogy súlyosak a következmények a munkaerőpiac és az államháztartás tekintetében is. Két év alatt körülbelül 8,5 millió munkahely szűnik meg, szemben a 2006-2008 közötti időszakban létrejött 9,5 millió új munkahellyel - jósolja a bizottság.

Az infláció az elmúlt hónapok során erőteljesen csökkent, és ez a tendencia - a bázishatások, a borús gazdasági kilátások és a nyersanyagok árának feltételezett csökkenése következtében - az év második és harmadik negyedévében várhatóan tovább folytatódik.

Az áremelkedés idén egy százalék alatt marad az EU-ban, és 0,5 százalék alatt az euróövezetben. Ahogy az energia- és élelmiszerárak korábbi csúcspontjainak bázishatásai az ősz folyamán kiesnek a számítás alapjából, az infláció a jövő évben fokozatosan 1,25 százalékra nő.

Brüsszel azt is megjegyezte, hogy a gazdasági és inflációs kilátásokat nagymértékű bizonytalanság jellemzi. A várakozásoknál rosszabb fejlemények bekövetkezésének kockázata főként a pénzügyi válság hatásaitól és a gazdasági különböző ágazatai közötti visszacsatolási mechanizmusok erősségétől függ. Másrészről a költségvetési és monetáris ösztönző intézkedések a vártnál hatékonyabbnak bizonyulhatnak a pénzügyi piacok stabilitásának és bizalmának visszaállítása, valamint a gazdasági tevékenység támogatása terén.

Világszinten az EU jövőre már 2 százalékos emelkedést vár.

A meghatározó uniós országok közül Németországban 5,4, Franciaországban 3, Spanyolországban 3,2 százalékos csökkenést jelez idén Brüsszel. A balti államokban a visszaesés a 10 százalékot is meghaladja.

Magyarországon az előrejelzés 6,3 százalékos csökkenést vár idén, 0,3 százaléknyit jövőre. Az államháztartási deficit 3,4, illetve 3,9 százalékkal csökken, a munkanélküliség pedig 9,5, illetve 11,2 százalékra nő. 

European Economic and Monetary Affairs Commissioner Joaquin Almunia presents the spring economic forecast during a news conference at the EU Commission headquarters in Brussels May 4, 2009. Europe's economy will not start recovering until the second
European Economic and Monetary Affairs Commissioner Joaquin Almunia presents the spring economic forecast during a news conference at the EU Commission headquarters in Brussels May 4, 2009. Europe's economy will not start recovering until the second
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.