Jövőre már nőhet az orosz gazdaság

Jövőre egy százalékos GDP-növekedés várható Oroszországban - derült ki Alekszej Kudrin pénzügyminiszter szavaiból. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslése 1,5 százalék.

Az idei csökkenés után Oroszország jövőre már a hazai össztermék (GDP) egy százalékos növekedésére számít - derült ki Alekszej Kudrin pénzügyminiszter csütörtöki nyilatkozatából. Egy pénzügyi forrás szerint szerint Moszkva 7,5 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt tervez jövőre.

Kudrin a kelet-szibériai Ulan-Udéban egy gazdasági tanácskozáson elmondta: az egyszázalékos jövő évi gazdasági növekedés nagyon óvatos becslés. A politikus valószínűsítette, hogy a következő három évben Oroszország nem tudja megismételni a pénzügyi-gazdasági válság tavalyi kitörése előtt tapasztalt évi 6-8 százalékos növekedési ütemet; a GDP várhatóan csak 2,5-3,5 százalékkal bővül majd.

A Moszkva által várt jövő évi egy százalékos GDP-növekedés igen közel áll a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán közzétett előrejelzésében szereplő 1,5 százalékhoz. AZ IMF idén az orosz GDP 6,5 százalékos csökkenésére számít, ami valamivel kedvezőbb a moszkvai gazdaságfejlesztési minisztérium által várt 8,5 százalékos visszaesésnél. Kudrin arról is beszélt, hogy év végén ismét növekedésnek indulhat az orosz ipari termelés. A moszkvai statisztikai hivatal szerint a termeléscsökkenés idén májusban - tavaly májushoz képest - 17,1 százalékra gyorsult az áprilisi 16,9 százalékról és a márciusi 13,7 százalékról, rendre éves összevetésben.

Az Interfax orosz hírügynökség az orosz pénzügyi-gazdasági kormányzat egyik tisztségviselőjére hivatkozva csütörtökön arról számolt be, hogy az orosz pénzügyminisztérium a jövő évi költségvetést egyelőre 7,5 százalékos GDP-arányos hiánnyal tervezi. A tárca által felvázolt három forgatókönyv közül az első hordónként átlagosan 55 dolláros olajárral és 5,5 százalékos GDP-arányos deficittel számol. A második ugyanilyen olajárat, de a költségvetés terhére megvalósítandó "aktív" befektetéseket, emiatt pedig 6,5 százalékos hiányt vetít előre. E változatba bele kell számítani a bankok feltőkésítésére szánt összegeket és más szovjet utódállamoknak válságkezelésre ígért segélyt is, ami 7,5 százalékra növeli a deficitet. Moszkva ezt a változatot tekinti kiindulópontnak. A harmadik forgatókönyv hordónkénti 60 dolláros olajárral és hiány nélküli költségvetéssel kalkulál - derült ki a forrás szavaiból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.