Jövőre magára talál az eurózóna

Az EKB várakozása szerint az idei utolsó negyedévet már szerény bővüléssel zárhatja az eurózóna gazdasága, amely az idei visszaeséssel szemben jövőre 1,1 százalékkal gyarapodhat.

Az Európai Központi Bank (EKB) számításai szerint 1,1 százalékos GDP növekedés lesz az eurózónában 2014-ben. Ez 0,1 százalékponttal magasabb, mint a korábbi becslés - mondta el Mario Draghi az EKB elnöke csütörtökön sajtótájékoztatóján az EKB idei utolsó kamatdöntő ülése után.

Csütörtökön nem változtatott, továbbra is 0,25 százalékon hagyta alapkamatát az Európai Központi Bank (EKB). Mario Draghi szerint a gazdasági adatok alátámasztják a döntést, hogy "hosszabb ideig a mostani szinten maradhat az alapkamat".

Draghi szerint az infláció belátható időn belül "visszafogott" lesz, akárcsak a monetáris politika. Az infláció tartóan a 2 százalékos szint alatt maradhat. 2013-ban éves szinten 1,4 százalékos, 2014-ben 1,1 százalékos, 2015-ben 1,3 százalékos inflációt várnak, de figyelemmel kísérik a folyamatokat, és hajlandóak minden eszközt felhasználni, ha hirtelen szükségessé válik - jelezte az elnök.

2013 negyedik negyedévében gazdasági növekedésre számítanak az eurózónában, 2014 első negyedévében erősödhet a lakossági fogyasztás is.  Az elnök szerint az európai export is növekedhet jövőre. Jelenleg a pénzügyi szektorban tapasztalt gazdasági javulás kezd megmutatkozni a reálgazdasági folyamatokban is.

Draghi felhívta rá a figyelmet, hogy hiba lenne azt hinni, hogy azonnali hatása van az EKB monetáris politikájának. Idő kell, hogy érződjön a segítség, és több tényezőtől is függ, hogy mennyire lesz hatékony. Ilyen tényező például a bankok és magánszektor pénzügyi helyzete. Az elnök szerint azonban nem lehet gazdasági növekedést várni a hitelek korlátlan növelésével, strukturális reformok kellenek nemzetgazdasági szinten.

Az EKB-nak nincs célszáma az euró árfolyamára, de Draghi szerint tudják, hogy az árfolyamszintek fontosak az árstabilitás és a gazdasági növekedés miatt is, ezért figyelnek rájuk. Draghi szerint csökkent a bizonytalanság a pénzügyi piacokon, de úgy látják, hogy az európai bankok az eddig kapott segítséget inkább államkötvény-vásárlásra használták fel, és ebből kevés érződött a reálgazdaságban.

Az újságírók kérdezték az elnököt az EKB alapkamatának esetleges negatív tartományba való csökkentéséről. Draghi szerint semmilyen konkrét eszközről nem beszéltek a negatív kamatlábak kérdésében, és nem is tűnik szükségesnek, hogy ezzel most részletesebben foglalkozzanak.

Draghit kérdezték a héten több nemzetközi bankra kamatmanipulálás miatt kiszabott bírságokról is, de az elnök nem kommentálta a hírt. Draghi szerint ezek a dolgok az Európai Bizottság hatáskörébe tartoznak. Az EKB elnöke megköszönte az újságírók munkáját, mert ebben az évben várhatóan már többször nem fognak találkozni. Draghi karácsonyi ajándéka az volt, hogy ma a szokásosnál tíz perccel hosszabb ideig állt a sajtó rendelkezésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.