Jövőre szerényebben bővül a magyar gazdaság

A német gazdaság gyengélkedése miatt a vártnál lassabban növekednek a közép-európai uniós államok, köztük Magyarország gazdasága – állapították meg pénteki térségi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők. A Capital Economics közgazdászai szerint a magyar gazdaság az idei harmadik negyedévben 2,8 százalékkal bővülhetett, szemben a második negyedévi 3,9 százalékkal.

A magyar lassulásban is a német gazdaság megtorpanása az egyik tényező, de emellett valószínűleg a költségvetési politika is hozzájárult a folyamathoz. Az áprilisi parlamenti választások óta ugyanis csökkent az államháztartási hiány, és a közszférabeli foglalkoztatottság növekedési üteme is lassult, ez pedig nyomást gyakorol a hazai keresletre - áll a Capital Economics pénteki előrejelzésében.

A ház londoni elemzői a lengyel gazdaságban is hasonló lassulást valószínűsítenek: a legutóbbi aktivitási adatokra épülő előrejelzési modelljük szerint az éves összevetésben számolt harmadik negyedévi lengyel GDP-növekedés 2,5 százalék körüli lehetett a második negyedévben mért 3,2 százalékos éves ütem után. A cseh gazdaság éves növekedési üteme minimálisan ugyan, de szintén lassulhatott a második negyedévi 2,5 százalékról.

Más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet a német gazdaság jelentős gyengülésére és az euróövezet egészére - vagyis a közép-európai uniós gazdaságok legfontosabb exportpiacára - ebből eredő növekedési kockázatokra. Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai azt állapították meg új, felülvizsgált előrejelzésükben, hogy az euróövezet "veszélyesen közel jár" a recesszióhoz.

A ház az általa eddig várt 1,1 százalékról 0,7 százalékra rontotta az idei év egészére szóló euróövezeti növekedési előrejelzését, elsősorban a három legnagyobb eurógazdaság, Németország, Franciaország és Olaszország gyenge teljesítménye miatt.

A CEBR szerint nem lehet kizárni, hogy a német gazdaság - amely az euróövezeti GDP-értéknek több mint a negyedét adja - az év közben technikai recesszióba került. A német hazai össztermék a második negyedévben ugyanis 0,2 százalékkal csökkent, és az előremutató mérőszámok alapján a harmadik negyedévben még rosszabbra fordulhatott a helyzet - áll a CEBR elemzésében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.