Jövőre nőnek az OBA felé többet fizetnek a bankok

Jövőre többet kell befizetniük a hitelintézeteknek az Országos Betétbiztosítási Alapba (OBA), mivel az OBA részben az idei kártalanítások, részben a jövőre átültetendő uniós szabályozás miatt megemelte a betétbiztosítási díj kulcsát.
A bankok, lakástakarék-pénztárak, takarék- és hitelszövetkezetek által 2015-ben fizetendő betétbiztosítási díjkulcs 0,14 százalékra emelkedik az eddigi 0,1 százalékról - közölte az OBA pénteken.

A közlemény szerint a 2014-es kártalanítási kifizetések összességében 59 milliárd forint vagyonkivonással jártak. Az OBA értékpapír állományának értéke az év eleji 99 milliárd forintról október 31-ére 39,9 milliárdra csökkent, és ezzel a fedezettségi mutató 0,49 százalékra csökkent a tényleges kötelezettség állományhoz viszonyítva.

A díjemelést emellett az is indokolja, hogy az Európai Parlament által idén tavasszal elfogadott betétbiztosítási irányelv hazai jogba való átültetésével 2015. július 3-tól módosulnak a díjfizetés feltételei. A tájékoztatás szerint eközben szűkül a díjfizetés alapja: az eddigi teljes biztosított betétállományhoz képest a tárgyévet megelőző december 31-i biztosított betétek kártalanítási kötelezettség alá tartozó része után kell díjat fizetni. Kikerülnek az OBA védettség és ezáltal a hitelintézetek díjfizetési kötelezettsége alól a hitelintézetek által kibocsátott kötvények és letéti jegyek.

A hitelintézetek éves díjfizetési kötelezettségét úgy kell megállapítani, hogy az OBA pénzeszközei tíz éven belül elérjék a kártalanítási kötelezettség alá tartozó betétállomány 0,8 százalékos célszintjét. Ezt követően, ha az OBA pénzeszközei a célszint kétharmadánál alacsonyabb szintre csökkennének, a díjfizetési kötelezettséget úgy kell megállapítani, hogy hat éven belül ismét elérje a célszintet.

Az OBA igazgatótanácsa minden év végén áttekinti az alap kockázati kitettségét és ennek megfelelően dönt a következő évi betétbiztosítási díjpolitikáról. Legutóbb 2013. december 7-én döntött a díj mértékéről, 2014-re 0,1 százalékra emelve az addigi három éven át változatlan 0,06 százalékos díjkulcsot.

A közlemény kitér arra is, hogy a hitelintézetek 2014. évi betétbiztosítási díjbevallásának adatai szerint a teljes hazai betétállomány a 2012 év végi 17 366 milliárd forintról 2013 végére 17 262 milliárd forintra mérséklődött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.