Jövőre még olcsóbb lehet a benzin?

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint új fejezet kezdődik az olajipar történetében. A szervezet általában nem közöl becsléseket az olaj várható világpiaci áráról, de most kivételt tett.
A globális kőolaj-kitermelés váratlan visszaesése nélkül tovább erősödhetnek 2015 első felében azok a hatások, amelyek most a kőolaj árának csökkenését okozzák - szerepelt a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) pénteken kiadott havi jelentésében. Az IEA általában nem közöl becsléseket az olaj várható világpiaci áráról, de most kivételt tett.

Az elemzés szerint hiába nagyok a nem hagyományos kőolaj-kitermelési módszerek költségei, a kereslet és a kínálat viszonyából az következik, hogy nem várható a Brent olaj árának stabilizálódása a hordónkénti 80-90 dolláros szinten sem, az még túl magas.

Az IEA szerint nő a nyomás a Kőolajexportáló Országok Szervezetén (OPEC), hogy tagországai csökkentsék kitermelésüket, de jelentés elkészítésének időpontjában még semmilyen hivatalos bejelentést sem tett az OPEC. 2014-ben az IEA a globális napi kőolajkereslet 680 ezer hordós növekedésére számít, öt év óta most a leglassabb a növekedés.

A szervezet szerint új fejezet kezdődik az olajipar történetében. Kínában átalakul és lassul a gazdasági növekedés, így kisebb a kereslet, az Egyesült Államokban a palaolaj miatt nő a kitermelés, azaz összességében nem várható áremelkedés. A kőolaj drágulását csak a kitermelés váratlan visszaesése okozhatná. Erre van némi esély, mert az IEA szerint magasak a termelést fenyegető kockázatok, különösen Irakban és Líbiában, ahol országon belüli fegyveres konfliktusok vannak.

Péntek délelőtt a Brent olaj hordónkénti ára 76,76 dollárra, négyéves mélypontra süllyedt. Délutánra korrigált az ár, elérte a hordónkénti 78,23 dollárt, de még mindig bő 30 százalékkal van alatta a júniusi 115 dolláros hordónkénti árnak. (Forrás: Hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.