Jövő szerdán demonstrálni szeretnének a Dunaferr dolgozói

Jövő szerdán demonstrálnának a Dunaferr dolgozói az orosz nagykövetség előtt. A mai tárgyalásokon az eddigi tervekkel kapcsolatban tájékozódott a szakszervezet, ezekkel kapcsolatban a véleményüket szerdán adják át az igazgatóságnak.

A Dunaferr munkavállalói a jelenlegi terveik szerint jövő szerdán demonstrációt tartanak az orosz nagykövetségnél – mondta lapunknak a ISD Dunaferr Zrt. üzemi tanácsának és a Vasas Szakszervezet bizottságának elnöke. Borbély Zoltán szerint azért ott, mert a Donbass Ipari Szövetségen keresztül a vállalatban a egy orosz bank a többségi tulajdonos. Mindez azonban még a jövő hét zenéje – tette hozzá. A figyelemfelhívó tiltakozás attól függ, hogy a rendőrségtől megkapják-e a szükséges engedélyeket.

A szakszervezeti vezető ezt követően kitért a menedzsment képviselőivel tartott hétfői egyeztetésre, amelynek témája a tervezett elbocsátások voltak. A Lőrinci Meleghengermű kapcsán például kérdéseket tettek fel a csoporton belüli átadási árakkal kapcsolatban – mert nem látják tisztázottnak, hogy ezzel valóban megfelelően segítették a hatékonyságot –, ám nem minden felvetésükre kaptak választ. Éppen ezért az érdekvédelem által erről készített számításokat szerdán átadják az igazgatóságnak, hogy megismerjék az általuk készített számokat. A tervezett elbocsátási tervekről viszont – s itt Borbély Zoltán hangsúlyozta, hogy csak a Lőrinci Hengerműről, illetve a kisteherautós szállítások, a létesítményi tűzoltóság és a PR-tevékenység kiszervezéséről van szó – ugyancsak szerdán adja át véleményét az üzemi tanács és a szakszervezet a cég vezetésének. Ez a négy terület mintegy 300-350 embert érint.

Azért csak akkor, mert szeretnék kihasználni a törvény által a szakszervezetnek nyújtott válaszadási lehetőség teljes idejét, hiszen így a lehető legkésőbb indulnak meg a folyamatok, s így nyernek néhány napot azok a munkatársak, akiket végül elküldenek. 

Kifejtette: a leépítést egyelőre csak elképzelésként, a cég szándékaként kezelik, s nem konkrétumként, mert ezekről pontos döntést még nem ismernek. Az is igaz ugyanakkor – s erről korábban beszámoltunk –, hogy a Dunaferr az illetékes munkaügyi hivatalnál már bejelentette a Lőrinci Hengerműnél tervezett csoportos létszámleépítést.

Egyébként az érdekvédelem nem tartja megalapozottnak az elbocsátási lépéseket, mert gazdasági számítások nem előzték meg és nem támasztották alá azokat. Ezekre mindenképpen szükség lenne egy ilyen léptékű döntés meghozatalakor. 

A cég egy lehetséges állami megsegítésével kapcsolatban nem kívánt véleményt formálni lapunknak az üzemi tanács első embere. Szakmai körök ezzel kapcsolatban kifejtették lapunknak: erre nem sok esélyt látnak. Hatalmas cégről van szó, nem lenne könnyű feladat egy jelentékeny állami forrás megindoklása az unió előtt. Forrásunk hozzátette azonban: mindent azért nem lehet kizárni 100 százalékban.

Felröppentek olyan hírek is, amely szerint a leépítések csak a kezdetet jelentik, s a teljes hazai acélgyártás veszélybe kerülhet a közeljövőben. Erre úgy reagált Borbély Zoltán, hogy készülnek gazdaságossági számítások a társaságnál a működést illetően. Ennek többféle változata van, az egyik pedig arról szól, hogy jövő július 1-től megállítanák a "folyékony fázist" – ez a nagyolvasztóból és az acélműből áll. Mindez lényegében az acéltermelés leállítását takarná. Emellett ugyanakkor arról is végeznek kalkulációkat, hogy mi változna, ha átépítenék a kohókat. A harmadik forgatókönyv számításai pedig azt veszik alapul, hogy nem építenék át azokat, s a mostani technikai feltételek mellett üzemelnének tovább. Borbély Zoltán kiemelte: a folyékony fázis végleges megállítására a szakemberek kevesebb esélyt látnak, mint az utóbbi két pontra.

A gazdasági válság okozta nehéz gazdasági helyzet miatt szükségessé vált mintegy 800 fős létszámcsökkentéssel is együtt járó költségracionalizálás mellett jelentős fejlesztéseket valósít meg a következő két és fél, három évben - mondta el az egyeztetésekkel kapcsolatban az MTI-nek hétfőn a cégcsoport kommunikációs vezetője.

Várkonyi Zsolt tájékoztatása szerint ezt Evgeny Tankhilevich, az ISD Dunaferr Zrt. vezérigazgatója közölte azon a tájékoztatón, amelyet az üzemi tanács és a reprezentatív szakszervezet képviselői számára tartott a végrehajtandó "tevékenység- és létszám-optimalizációval" kapcsolatban hétfőn.

A társaság vezetője hangsúlyozta: a tevékenység- és létszám-optimalizáció kizárólag szakmai és gazdaságossági döntés, amelyre azért kényszerült a menedzsment, mert az eddig megtett intézkedések nem voltak elegendőek a világgazdasági válság kedvezőtlen hatásainak ellensúlyozására, és a tendencia tavaly és az idén sem javult.
A megbeszélésen a vezérigazgató rámutatott: a társaságcsoport egyik fő gazdasági problémája az indokolatlanul magas fix költség, amelynek jelentős része a személyi jellegű kiadásokból adódik. Ezért szükség van ezek racionalizálására, ami együtt jár mintegy 800 dolgozó elbocsátásával is.

Ez érinti a Lőrinci Meleghengermű decemberre tervezett leállításán túl a Dunaferrnél az irányítási tevékenységhez, valamint a termeléshez kapcsolódó adminisztratív állományt is. Az utóbbira azért van szükség, mert rendkívül magas a vállalat adminisztratív munkavállalóinak létszáma, ami csökkenti a vállalatnak az európai cégcsoportokkal szembeni versenyképességét. Létszámcsökkentésre kerül sor továbbá a nem az alaptevékenységekhez tartozó területeken, oly módon, hogy kiszervezik azok tevékenységét.

A Lőrinci Meleghengermű leállításával kapcsolatban a kommunikációs vezető tájékoztatása szerint Evgeny Tankhilevich emlékeztette az érdekvédőket arra, hogy a gyártómű olyan régi, már jelentős fejlesztésekre szoruló üzem, amelynek korszerűsítési költségei szinte azonosak lennének egy új durvalemez-hengermű építésének kiadásaival. 

A gyártómű az ott dolgozók "hatalmas erőfeszítései" ellenére 2011 óta veszteséges, s a veszteség az idei év első félévéig elérte az ötmillió dollárt. Az ott gyártott durvalemezek ára elérte a 2009. évi, eddigi legalacsonyabb szintet, és ez a magas állandó és változó költségek miatt folyamatos veszteséget okoz a cégnek, továbbá súlyosbítja a helyzetet, hogy az ott készülő termékek gyártásában Európában túl kapacitás van. A vezérigazgató beszámolt az érdekvédőknek a cégcsoportnál tervezett fejlesztésekről is, amelyeket a következő két és fél, három évben szándékozik megvalósítani az ISD Dunaferr. 

Első lépésként a dunaújvárosi meleghengermű kapacitásának 40 százalékos növelése végett elvégzik a gyártómű modernizációját, majd további beruházásokat terveznek a hideghengerműnél és a horganyzóműnél is.
Az ISD Dunaferr Zrt. egyik tagvállalatához, a Dutrade Zrt.-hez tartozó létesítmények bővítésével új logisztikai centrumot hoznak létre, továbbá a menedzsment megvizsgálja a folyékony fázis fejlesztésének módozatait is.

A modernizáció mellett - abban az esetben, ha az európai acélipari környezet feltételrendszere rákényszeríti -, a cégvezetés megvizsgálja a folyamatok részleges vagy végleges leállításának lehetőségét is, és elvégzi a technológiai, energetikai, pénzügyi, gazdasági és szociális szempontokat is figyelembe vevő részletes elemzést.

A vezérigazgató azonban hangsúlyozta, hogy a Dunaferr menedzsmentje bízik abban, hogy a folyékony fázisához tartozó egységek versenyképesek tudnak maradni a szigorúbb környezetvédelmi követelmények között is. Továbbá nagyra értékeli azt az együttműködést, amely kezd kialakulni a kormánnyal, s várakozással tekint a kabinettel, valamint a Fejér Megyei Kormányhivatallal és a dunaújvárosi önkormányzattal a beruházásokat segítő és a szociális kérdésekkel foglalkozó programokban való együttműködés elé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.