Jövő szeptemberben zár be a Vidám Park

Jövő év szeptember 30-ával megszűnik és területét az Állatkertnek adja át a városligeti Vidám Park – döntött a fővárosi közgyűlés. Azért nem korábban, mert az drágább lenne. Egyszersmind megvizsgálják, hogy más helyszínen továbbműködtethető lenne-e a "vidámparki potenciál".

A városligeti Vidám Park jövő év szeptember 30-ával szűnik meg - döntött a Fővárosi Közgyűlés. Területét több lépésben adja át a Fővárosi Állat- és Növénykertnek.

A Vidám Park a 2013-as szezonkezdéshez 150 millió forint tulajdonosi kölcsönt kap. Az állatkert pedig 100 millió forint támogatásban részesül a területbővítéshez kapcsolódó beruházási és uniós pályázati feladatok előkészítésére.

Az indítványt 20 igen, 3 nem szavazattal, 9 tartózkodás mellett fogadta el a testület.

Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes a vitában elmondta: a városvezetés célja köztudomású, mivel a Vidám Park működtetése hosszú távon nem fenntartható, gazdasági szempontból a határozat szerinti bezárás az optimális megoldás.

Ez alapján a Vidám Park 2013. szeptember 30-ával történő, úgynevezett programozott bezárásának költsége 499 millió forint. Ez tartalmazza a 349 millió forintos bezárási költséget és a megszavazott 150 millió forintos tulajdonosi kölcsönt. A határozatban olvasható, hogy ha 2012. december 31-i hatállyal zárták volna be az intézményt, az 572 millió forintos kiadással járt volna.

Az elfogadott dokumentum arra is kitér: a jövő szeptemberi határidő kellő időt ad arra, hogy a "Fővárosi Önkormányzat a Vidám Park menedzsmentjének közreműködésével megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy a meglévő vidámparki potenciál tovább működhessen más helyszínen és más működési, üzemeltetési struktúrában". Ennek érdekében a Vidám Park menedzsmentjét felkérik, hogy hatástanulmányt, vagyonértékeléseket készíttessen a "vidámparki üzleti potenciál hasznosításával, értékesítésével kapcsolatban".

A határozat felidézi, hogy az új városvezetés 2010-ben a társaságot "katasztrofális gazdasági helyzetben" vette át. Akkor a közgyűlés - hosszas mérlegelés után - úgy döntött, az 1,1 milliárd forintos kiadást eredményező azonnali bezárás helyett a működést még egy-két évig fenntartja úgy, hogy közben a határozott idejű bérleti szerződésekből származó kötelezettségeket folyamatosan csökkenti.

Tarlós István főpolgármester korábban úgy nyilatkozott: a Vidám Park látogatottsága az utóbbi 20 évben rohamosan csökkent, 2007 óta szinte megfeleződött az érdeklődők száma. A városvezető szavai szerint a Vidám Park 2010-ben "konkrétan csődben volt", míg a Fővárosi Állat- és Növénykert olyan értékes és patinás intézmény, amelyet fejleszteni kell.

A Fővárosi Közgyűlés napirendjén már két alkalommal is szerepelt ősszel a Vidám Park bezárása, de a döntéshozatalt elhalasztották. Az eredeti elképzelések szerint már november 4-én bezárt volna a városligeti intézmény.

 

Az LMP pályázatot sürget

Az LMP szerint fontos, hogy megtalálják a budapesti Vidám Park új helyét, és a létesítésben a fővárosnak aktív szerepet kell vállalnia.

Somfai Ágnes frakcióvezető-helyettes a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: két közgyűlési üléssel korábban már kérték, hogy egy évvel tolják el a Vidám Park bezárását.

Szerinte ez az új előterjesztésben megvalósul. Hpzzátette: nagy hangsúlyt kell fektetni az új hely megtalálására.

A képviselő közölte, nyilvános pályázatot kell kiírni, és meg kell pályáztatni a különböző helyszíneket, vagy Budapest is felajánlhat egy területet a sajátjai közül.

A főpolgármester fizetésével kapcsolatban azt mondta: szerencsétlen időpontban került a főváros elé, mivel Budapest csődben van, a helyettesek feladatainak egy részét pedig átveszi az állam.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.