Jövő hónapban már indulnak a Vekla-beruházások

Több mint 250 pályázóval folytatott előzetes tárgyalás után közel olyan 50 vállalat illetve önkormányzat vezetővel egyeztetnek, akik tervezik Vekla-gyártóüzemek indítását. Az új, magyar építőanyag szabadalmát birtokló és a gyártását koordináló Vekla-5 Zrt.nél, arra számítanak, hogy végül mintegy 10 üzem létrehozásáról tudnak majd megállapodni. A tervek szerint ezekben az év második felében indulhat meg a termelés.

A tervek szerint az elmúlt év végén elhíresült új magyar építőanyag a Vekla-projekt újabb szakaszba ért. A közelmúltban mintegy 250 pályázóval történt előzetes egyeztetés után kiválasztották azt az 50 vállalatot és önkormányzatot, akik valóban komolyan érdeklődnek egy-egy gyártóüzem felhúzása iránt.

Az építőanyag a Habiten kristályrács szerkezetű, terhelhető építő- és egyben szigetelőanyagra épül, amely passzív, energiahatékony és a klímaváltozáshoz alkalmazkodik. A szabadalom része ugyanakkor egy homogén építési technológia is, valamint az erre alapozott épületszerkezetek.

Veres Klára feltaláló tájékoztattása szerint a Pest megyei Kartalon már üzemel egy évi 4400 négyzetméter kapacitású minta- és kutatóüzem. Itt kerül fejlesztésre az az induló termékpaletta, amely 2009 második felétől kerülhet le a nagyüzemi gyártósorokról.

A várakozások szerint ugyanis a tárgyalások során - első körben - mintegy tíz pályázóval tudnak megállapodni gyártóüzemek építéséről - mondta a NOL-nak Bilinszky Ferenc, a Vekla-5 Zrt. vezérigazgatója. Mindezek alapján úgy számolnak a Vekla a nyár végén jelenhet meg a kereskedelmi forgalomban.

A kialakított gyártási modell szerint egyelőre a minta- és kutatóüzem szolgálja majd ki építőanyaggal azokat a referenciaprojekteket is (például családi házak építését), amelyek tavasszal indulnak el, többek között az ország keleti felében - tette hozzá az előzőekhez a vezérigazgató. Kiemelte: már most több mint két évre elegendő megrendelés érkezett VEKLA építőanyagra - többek között szálloda, ipari és kereskedelmi ingatlanok, bevásárlóközpontok, média- és közéleti személyiségek családi ingatlanjainak, sőt egy 2,5 milliárd értékű kastélyrekonstrukciós projekt kapcsán is.

A VEKLA-5 Zrt. regionális viszonylatban - megyénként akár egy-egy termékcsoportra lebontva is - kész hozzájárulni ahhoz, hogy hazai beruházók, köztük kis- és középvállalkozások is önálló gyártókapacitást hozhassanak létre, szakszerűen alkalmazzák a know-how-t, és fejleszthessék saját piacukat.

A VEKLA-üzemekhez tervezett gyártósorok ugyancsak Magyarországon készülnek. Erről már meg is állapodtak és a szerződéseket is aláírták - magyarázta a vezérigazgató. Többet azonban még nem kívánt ennek részleteiről elárulni. Csupán annyit jegyzett meg, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található üzemben két napon belül készen állnak a VEKLA-gépsorok gyártására, és szintén ők lesznek felelősek a gépsorok beüzemelésért, karbantartásáért, valamint a betanításért, képzésért is.

A termék a müncheni BAU - az építőipar vezető szakmai világvására - után járt Lyonban, illetve a napokban Romániában, Aradon, majd ezt követően a budapesti Construmán is bemutatkozik. A nemzetközi visszajelzések is alátámasztják, hogy nincs jelenleg más homogén építési technológia, amely a klímaváltozás kihívásaira ennyire hatékony választ képes adni. A termék hőtároló-hőcsillapító képessége miatt a vályog 21. századi megfelelőjének is tartják a VEKLA-t, amely speciális víztaszító képessége miatt kiküszöbölte „elődje" hátrányos tulajdonságát, úgyhogy akár árvízveszélyes területeken is alkalmazható.

Gyártóüzemek létesítéséről, illetve az építőanyag exportjáról külföldi viszonylatban is folynak tárgyalások. Németország után Lengyelországból, Szlovákiából, Romániából, Horvátországból, Kínából, Líbiából, Dubaiból is bejelentkeztek már a magyar találmány iránt - jelentette ki Bilinszky Ferenc.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.