Jóval kevesebbet hoznak a bankbetétek

A fél évvel ezelőtt indult jegybanki kamatcsökkentés eredményeként a bankok az akciós, feltételhez kötött betétek kamatát mostanra 2,4-3,3 százalékponttal vágták vissza. A feltételhez nem kötött, normál betétek kamata pedig ennél is nagyobbat esett.

Jelentősen átrendezte a Magyarországon elérhető bankbetéti kamatajánlatokat az a tavaly augusztusban indult jegybanki kamatcsökkentési hullám, amelynek eredményeként hét lépésben 7 százalékról mára 5,25 százalékig csökkent az irányadó kamatláb – derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből. 

A különböző feltételek teljesítéséhez kötött, kiemelt kamatszintet kínáló – egyéves futamidejű – betétek esetében fél évvel ezelőtt 9,13 százalék volt a legmagasabb elérhető EBKM az országos hálózattal rendelkező bankok ajánlatában. Mára a legjobb ajánlat 6,34 százalék, ami 2,74 százalékpontos csökkenést jelent – mondja Bonda Balázs, a Bankmonitor.hu elemzője.

A feltételhez nem kötött bankbetétek esetében a legjobb ajánlat tavaly augusztus végén 8 százalék volt, míg ma 5,75 százalékos kamatot kínál a legjobb lekötési ajánlat. Egyes bankoknál azonban még ennél is nagyobb vágást lehetett tapasztalni a betéti ajánlatokban: a fél évvel ezelőtt a legmagasabb 8 százalékot kínáló bank ma már csak 4,5 százalékot ad egyéves lekötésre, ami 3,5 százalékpontos visszaesés.

Azt, hogy egyes bankok a jegybanki kamatcsökkentés mértékénél jobban vágták vissza a lekötési ajánlataikat, Bonda Balázs szerint annak köszönhető, hogy már egyre kevesebb pénzintézet küzd azzal a szükséglettel, hogy forrást kell bevonnia a lakosságtól. A finanszírozási egyensúlytalanságok több esetben is mérséklődtek, vagy megszűntek, a hitelkereslet és így a hitelkihelyezés is alacsony, aminek eredményeként nincs olyan mértékű forrásbevonási, azaz betétgyűjtési kényszer, mint volt egy évvel ezelőtt. A jegybanki kamatcsökkentéssel párosulva mindez jelentős mértékben átrendezte a bankbetéti kamatokat.

Hasonló környezetben, 8 százalék helyett 5-6 százalékos bankbetéti kamatszintekkel szembesülve jogosan merülhet fel a kérdés, hogy érdemes-e még bankban kamatoztatni a pénzünket. A Bankmonitor.hu elemzése szerint a válasz egyértelműen igen, a jegybanki kamatvágásokkal egy időben ugyanis az inflációban egy erőteljes pozitív fordulat következett be. Az MNB előrejelzése szerint az idei évre várható infláció 3,3 százalék lesz, ami 1,5 százalékponttal alacsonyabb a 2012. szeptemberi prognózisnál. Ennek köszönhetően pedig a reálkamatok – azaz a bankbetétekkel az infláció felett elérhető értéknövekedés – relatíve jól tudták tartani magukat a betéti kamatok visszaesése ellenére.

Jelenleg az infláció felett elérhető reálkamat a normál bankbetétek esetén jellemzően 1-2,2 százalék között szóródik, míg a feltételhez kötött betétek esetében 2,1-2,9 százalék között. A tavalyi évben volt olyan időszak, amikor 4 százalékos várható reálkamat mellett köthettük le pénzünket, ami olyan kiugróan magas volt, hogy megfelelt a hosszú távú amerikai tőzsdei reálhozamnak.

Azonban a Bankmonitor.hu akkor is felhívta a figyelmet, hogy ez az állapot hosszú távon nem tartható fent, így az elmúlt időszakban bekövetkezett reálkamat-mérséklődés sokkal inkább tekinthető egy rendkívüli állapot korrekciójának, mintsem egy drámai visszaesésnek – magyarázza Bonda Balázs. Hozzáteszi: a Magyarországon jelenleg elérhető 1,0-2,9 százalékos reálkamat továbbra is jelentősen meghaladja a Nyugat-Európában jellemző zéró közeli reálkamatértéket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.