Jóváhagyták az EU-miniszterek a pénzügyi felügyeleti javaslatcsomagot

Jóváhagyták az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei kedden azt a javaslatcsomagot, amelynek alapján januártól megújul a pénzügyi felügyelet rendszere az EU-ban.

Brüsszeli találkozójukon a miniszterek áldásukat adták az Európai Parlament és a tagállamok kormányait képviselő tanács között előzetesen született, kompromisszumos megállapodásra.

Jean-Claude Trichet (b) és Didier Reynerds belga pénzügyminiszter, a pénzügyminiszterek tanácsának (Ecofin) elnöke beszélgetnek az Ecofin uniós brüsszeli ülésének szünetében
Brüsszel, 2010. szeptember 7. Jean-Claude TRICHET, az Európai Központi Bank elnöke (b) és Didier REYNDERS belga pénzügyminiszter, a pénzügyminiszterek tanácsának (Ecofin) elnöke beszélgetnek az Ecofin uniós brüsszeli ülésének szünetében 2010. szeptember 7-én. (MTI/EPA/OLIVIER HOSLET)

Ennek értelmében a jövő év elejétől három ügynökség fogja figyelemmel kísérni a banki, a biztosítási és az értékpapír-piaci tevékenységet, és emellett a pénzügyi rendszer egészében rejlő kockázatok figyelésével megbízott testület is tevékenykedik majd.

Michel Barnier, az Európai Bizottság illetékes tagja azzal a megjegyzéssel üdvözölte a megállapodást, hogy az új szabályozás a pénzügyi válság fő tanulságainak levonásával jött létre. Bejelentette, hogy miután a keretek megszülettek, a bizottság a pénzügyi piacokra vonatkozóan számos konkrét területen még részletes szabályozási javaslatot tesz.

A megállapodást még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

A várakozásoknak megfelelően a miniszterek nem jutottak egyhangú álláspontra a bankadó uniós bevezetésének részleteiről, illetve a pénzügyi tranzakciókra kirótt illeték bevezetésének kérdéséről. Didier Reynders, az EU soros elnöki tisztét betöltő Belgium pénzügyminisztere és az Európai Bizottság tagjai is jelezték azonban, hogy mindkét területen, de különösen a bankadó ügyében közeledtek a tagországok álláspontjai. A végrehajtó testület várhatóan még az ősz folyamán e témában is tesz majd javaslatokat.

A miniszteri ülés előtt Olli Rehn pénzügyi biztos különtalálkozót egyeztetett Ivan Miklos szlovák pénzügyminiszterrel. Mint sajtótájékoztatóján elmondta, ezen szó esett a Görögországnak nyújtott euróövezeti hitelről is, amelynek folyósításához eredetileg Pozsony is csatlakozott, az új kormány azonban úgy döntött, hogy Szlovákia mégsem vesz részt ebben.

Rehn elmondta, hogy finanszírozási szempontból a szlovák döntés nem jelent problémát, mert a többi tizennégy ország állni tudja a kieső forrásokat. Újfent felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a pénzügyi stabilitás megőrzéséhez nagyon fontos az euróövezeten belüli szolidaritás.

Rehn arról is beszélt, hogy a brüsszeli uniós találkozón szóba került kilenc, főként kelet- és közép-európai tagország azon kérése, hogy az EU az államháztartási egyenleg számításakor vegye figyelembe a korábban nyugdíjreformot végrehajtó tagállamok e reformmal kapcsolatos költségeit.

Mint mondta, a bizottság fontosnak tartja a felvetést, és támogatja, hogy vitassák meg a kérdést a szorosabb gazdaságpolitikai együttműködésről tárgyaló miniszteri munkacsoportban. Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy el kell kerülni az olyan változtatásokat, amelyek negatív hatással lehetnek az unió növekedési és stabilitási paktumára.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.