Jönnének az Orangeways-buszok

Az Orangeways Zrt. Budapestről öt nagyvárosba indítana naponta többször közlekedő távolsági autóbuszjáratokat, az erre vonatkozó kérelmet már eljuttatták a közlekedési minisztériumba - mondta Kovács Miklós, a társaság vezérigazgatója. A piacot uraló állami Volán dolgozói az engedély kiadását megakadályozandó sztrájkot helyeztek kilátásba.

Budapestről indulva Győrbe, Zalaegerszegre, Miskolcra, Szegedre és Debrecenbe közlekedtetnének járatokat. Pozitív minisztériumi elbírálás esetén azonnal tudnák indítani a buszokat.

A vezérigazgató szerint új alternatívát jelentene szolgáltatásuk a magas színvonalú ellátást igénylő utasoknak. Példaként említette, hogy a nemzetközi járataikon évente 180 ezren utaznak.

Úgy vélekedett, hogy a Volán-társaságokénál alacsonyabb adminisztratív költséggel tudnák jobban ellátni a szolgáltatást. Építenének az internetes jegyértékesítési rendszerükre. A nemzetközi járataikra eladott jegyek 60 százalékát már online értékesítik.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) közölte, az Orangeways már jelezte a tárcánál, hogy magyarországi nagyvárosok között közlekedő menetrend szerinti autóbuszjáratokat indítani. A tárca az engedélyről a nyár folyamán hoz döntést.

A Zala Volán szakszervezetei nemrégiben tiltakoztak az Orangeways menetrend szerinti járatai ellen, mert szerintük a Budapest Zalaegerszeg közötti járatok beindítása után tisztességtelen versenyhelyzet alakulhat ki. Erről július 16-án Horváth László, a Zala Volán Dolgozóinak Demokratikus Szakszervezete elnöke nyilatkozott.

A Zala Volán szakszervezetei - a Volán Dolgozóinak Demokratikus Szakszervezete, a Zala Volán Személyközlekedési Szakszervezete, KKSZ Alapszervezete és a Zalai Autóbuszvezetők Szabad Szakszervezete - közös levelet juttattak el Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszterhez, amelyben azt kérték, hogy ne támogassa a magánvállalkozó cég menetrendszerű autóbuszjáratainak indítását. A szakszervezeti vezető szerint "a helyközi közlekedés megújítása, színvonalas ellátása helyett a nyereség kiszivattyúzása húzódik meg a háttérben, amivel tudatosan legyengítik a Volánokat a 2012-es piacnyitás előtt".

Az Orangeways Zrt. hétfőn közleményben úgy reagált, tisztességes versenyhelyzetet lát abban, hogy az általa beindítani kívánt vonalakat és szolgáltatást a magyarországi autóbuszos közlekedésben résztvevő mintegy 9 ezer autóbuszhoz viszonyítva 10, maximum 30 százalék eszközzel végezné.

Kovács Miklós úgy vélekedett, hogy koncepciójuk életképes, Magyarország összes településére nyitottak. 

Orangeways járat - bajára is megérkeztek
Az Orangeways különjáratokkal vitte az utasokat Bécsbe és Prágába
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.