Jönnek az 'okos' árammérők

A három nagy magyar áramcsoport, az EDF, az Elmű-Émász és az E.On tizenkétezer fogyasztó körében felmérést indít a sok államban bevált úgynevezett "okos" mérők honi bevezethetőségének vizsgálatára. A felmérés költsége egymilliárd, kedvező fogadtatás esetén az országos telepítésé több százmilliárd. Kérdés, ezt ki és miképp fizeti majd meg.

A három nagy magyar áramcsoport vezetéküzemeltető - úgynevezett "elosztó" - leányvállalatai országos hatásvizsgálatot kezdeményeznek annak felmérése érdekében, mennyire éri meg Magyarországon a sok helyütt már bevált úgynevezett "okos mérők" telepítésére - jelentette be ma a francia hátterű EDF Démász, a német RWE-EnBW irányította Elmű és Émász Hálózati Kft., a szintén német hátterű E.ON Hálózat-csoport, illetve a Magyar Energia Hivatal képviselője.

A felmérés során 12 ezer olyan fogyasztót keresnek meg, akik szokásai lefedhetik az országos átlagot. Ezek közé lakossági, közintézményi, céges kis- és nagyfogyasztók is beletartoznak. A kiválasztottakat a nyár folyamán keresik fel, és – hozzájárulásuk esetén – az amúgy körülbelül 30 ezer forintba kerülő rendszert ingyen telepítik náluk. Ezután a szolgáltatók tarifaajánlatokkal keresik meg őket, és időközönként be kell számolniuk tapasztalataiktól. Az összegző tanulmány 2014 elején készülhet el.

Az úgynevezett okos (elterjedt angol kifejezéssel "smart") áramóra jellemzően vezetékes vagy GSM-hálózaton keresztül folyamatos kapcsolatot tart fenn az ügyfél és a szolgáltató között.

A szolgáltató így nyomon követi a fogyasztást, amivel többek között a hagyományos leolvasás is megszűnik. Ezzel együtt a fogyasztó is láthatja az értékeket akár otthonától távol is. A helyiségekbe telepített külön mérőkkel az egyes berendezések fogyasztása szintén nyomon követhető. A kétoldalú kapcsolat révén az eddig megszokottnál jóval több fajta áramtarifa közül választhatunk. Az óra akár előrefizetős üzemmódra állítható, illetve nem fizetés esetén helyszíni leszerelés nélkül, távolról ki- és visszakapcsolható.

Michel Cochet, az EDF Démász Hálózati Elosztó Kft. ügyvezető igazgatója leszögezte, hogy a felmérés során a fogyasztókon kívül az ellátók is mélyreható működtetési tapasztalatokat szerezhetnek. A kis helyi áramtermelők elterjedésével a jövőben egyre fontosabbá válik az annak közelében felmerülő igények mérése is – szögezte le, egyben örömét fejezte ki, hogy projekt keretében együttműködhetnek az energiahivatallal és a kormánnyal.

Béres József, az Elmű Hálózati Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette, így az üzemzavarok is gyorsabban lesznek észlelhetők, illetve elháríthatók.

Noha a kiosztott sajtóanyag szerint az országos lefedettségű rendszert 2020-ig tervezik kialakítani, Mező Csaba, az E.ON Hungária hálózati igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a kezdeményezés egyelőre valóban az igények felméréséről szól. Az okos mérőkkel ugyan például Svédországban a tudatos fogyasztók felhasználása időlegesen tizedével mérséklődött, a honi átlagfogyasztás az ottani harmada-negyede. Vagyis a megtakarítás is kevesebb lehet. A hálózati igazgató a rendszer esetleges országos kiépítésének költségeit több százmilliárd forintra tette.

A bemutatón elhangzott, hogy más közmű- – így gáz-, víz- és távhő- – szolgáltatókkal is felvették a kapcsolatot. Így kisebb számban bár, de eme rezsiköltségek mérésére is telepítenek órákat. A végcél ugyanis az, hogy valamennyi közműfogyasztást hasonlóképp lehessen nyomon követni.

A megjelentek hangsúlyozták, hogy a méréssel senki fogyasztási szokásait nem kívánják megváltoztatni. Ugyanakkor azt is valószínűsítették, hogy elektromos berendezéseket egyre inkább érdemes lesz éjszaka, illetve olyan sávokban üzemeltetni, amikor alacsonyabb a tarifa.

Kérdésünkre, miszerint a mostani felmérés egymilliárdos költségét ki és milyen módon fizetné meg, megtudtuk: míg az Elmű-Émász saját kockázataként kutatási kiadásnak tekinti, az E.ON és az EdF lehetségesnek tartja hivatalos áramtarifa-alkotó tényezőként is elismertetni. Igaz, e tétel az áramszámlában szinte kimutathatatlan lenne, és csak emiatt bizonyosan nem nőne az ár. Lapunknak a hivataltól sem igazolták vissza, hogy lenne ilyen költségelismerési igény.

Annak kapcsán, hogy az esetleges országos telepítés több százmilliárdos költségeit is "beépítenék-e" az áramtarifába, a hozzáértők egyöntetűen úgy vélekedtek: ezt most nem lehet megállapítani, hisz a vizsgálat épp a tisztánlátás végett indul. Elképzelhető, hogy csak bizonyos éves fogyasztás felett lesz kötelező a telepítés. A tapasztalatok fényében talán sokan saját költségükön is beszereltetik a mérőket. Egyszersmind abban is egyetértés mutatkozott, hogy a legalacsonyabb fogyasztásúak körében talán kevéssé érheti meg a kiépítés. Azt egyik szakértők sem zárta ki, hogy – megfelelő kormánydöntést követően – az országos telepítési költség egy része a mindenki által fizetendő áramtarifában is megjelenhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.