Jönnek az "egyforintos" kft-k

A könnyített alapítású korlátolt felelősségű társaság (k-kft.) törzstőkéjének nem lesz kötelező minimuma, a gazdasági társasági törvény erről szóló módosító javaslata értelmében.

Az angolszász országokban a korlátolt felelősségű társaságokra nem ír elő alaptőke minimumot a törvény. Ennek az az  indoka, hogy a magas tőke sem védi megfelelően a hitelezőket,  illetve a társaság tevékenységétől függően nagyon eltérő annak a tőkeszükséglete. Például a szolgáltatásokhoz sokszor elegendő a  minimális törzstőke is.

Jövő januártól jegyeztethetik be fapados kft-ket a cégbíróságon
Cégbíróság

A német törvényhozás tavaly ősszel szüntette meg a kft-knél az addig kötelező 25 ezer eurós alaptőke minimumot, Bulgáriában pedig  törvénytervezet készült a kétlevás - egyeurós - minimális  alaptőkéről.

A magyar javaslat szerint gazdasági társaságokról szóló törvény kiegészülne egy új címmel, amely a könnyített alapítású korlátolt  felelősségű társaságot szabályozná. Ebben nem esik szó minimális  törzstőkéről, mindössze annyit mond ki a javaslat, hogy a "normál"  kft-nél megkövetelt 500 ezer forint alatti összeg a k-kft.  törzstőkéje. Ezen túl az egyes törzsbetétek nagysága kisebb lehet a  hagyományos 100 ezer forintnál, és nem kell 10 ezer forinttal  oszthatónak lennie.

A k-kft törzstőkéje csak pénzből állhat, apportot nem  tartalmazhat, és csak akkor kérhető a bejegyzése, ha a teljes  alaptőkét befizették a tulajdonosok. Feltétel még, hogy a k-kft-t a  törvény mellékletében szereplő szerződésmintával kell megalapítani.

Két további szabályt tartalmaznak még az új cégtípus előírásai. Az ilyen cégnél a saját tőkéből csak akkor fizethető osztalék, ha a  törzstőke eléri az 500 ezer forintot, viszont ha eléri, akkor akár  "normál" kft-ként is működhet tovább.
A parlamenti beterjesztés, majd elfogadás után, várhatóan a jövő  év elejétől lehet majd alapítani Magyarországon egyforintos kft-t.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.