Jönnek a BMW-motoros Toyoták

Tokióban a japán és német autógyártó vezetői hosszú távú együttműködésben állapodtak meg.

Minden cég attól szerez be motort, illetve hibridtechnikát, ahonnan a legjobbat és a legmegfelelőbb áron kapja, vagy amellyel cserélheti, nagyjából ezt mutatja a legfrissebb együttműködési megállapodás, melynek keretében a német BMW 2014-től 1,6 literes és 2 literes dízelmotorokat szállít a Toyota európai piacra szánt modelljeibe.

A Norbert Reithofer és Akio Toyoda elnökök által aláírt szándéknyilatkozat szerint a két vállalat közép-és hosszabb távon is együttműködik, többek között lítium-ion akkumulátorok és hibridrendszerek fejlesztésében. A villanyautók területén a Toyota már korábban megállapodott a Forddal, az Aston Martinnal, a Tesla Motorsszal és a Microsofttal. A BMW benzines turbómotorokat szállít a PSA Peugeot Citroennek, a francia konszerntől pedig literes dízeleket kap cserébe.

A bejelentés kapcsán Norbert Reithofer, a BMW AG igazgatótanácsának elnöke elmondta: „A Toyota a környezetbarát technológiák vezető szállítója a volumenmárkák piacán, a BMW csoport pedig a leginnovatívabb és legfenntarthatóbb gyártó a prémium járművek szegmensében. Most egyesítjük erőinket, hogy környezetbarát technológiákat fejlesszünk és kiterjesszük innovációs vezető szerepünket szegmenseinkben. A Toyotának szállított üzemanyag-takarékos és dinamikus dízelmotorok újabb fontos lépést jelentenek az erőforrásainkat és hajtáslánc-rendszereinket érintő értékesítési tevékenységeink terén.”

Akio Toyoda, a TMC elnöke elmondta: „Nagy élményt és izgalmat jelent, hogy közép-hosszútávú együttműködést kezdünk a BMW-vel, egy olyan vállalattal, amely önálló kultúrával és az európai autógyártás terén nagy múlttal bír, illetve olyan autókat gyárt, amelyeket élmény vezetni. Az autóipar és az autós társadalom további gyarapításának jegyében mindkét vállalat magával hozza majd széleskörű tudását – kezdve a környezetbarát technológiákkal – és még jobb autókat fog gyártani.”

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.