Jön az ötmilliárd eurós gazdaságélénkítési program

Zöld utat kapott az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén az az európai uniós program, amelynek keretében Brüsszel a tagországokban összesen ötmilliárd euró értékben támogat energia-összeköttetési, távközlési és más beruházásokat.

Megszavazta az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén azt az európai uniós programot, amelynek keretében Brüsszel a tagországokban összesen ötmilliárd euró értékben támogat energia-összeköttetési, távközlési és más beruházásokat a gazdaság élénkítése érdekében. A csomagról legutóbbi csúcstalálkozójukon az EU-tagállamok vezetői állapodtak meg az Európai Bizottság kezdeményezése nyomán.

A támogatott beruházások listáján több, Magyarországot is érintő tervezet szerepel, és uniós segítségre számíthat a Nabucco gázvezeték-program is. Az idei és a jövő évre vonatkozó támogatási javaslat alapján konkrét - többnyire legalább két tagországot érintő - projekteket támogatnak uniós különsegítségként, gyakorlatilag el nem költött pénzekből. A terv részeként összesen 3,98 milliárd eurót fordítanak a gáz- és villanyáram-infrastruktúra, új szélparkok, széndioxid-megkötő létesítmények fejlesztésére.

A kormányfők által jóváhagyott listán négy, Magyarországot közvetlenül érintő beruházás található. A magyar-román gázvezeték-összeköttetésre vonatkozó programra 30 millió, a magyar-szlovák összeköttetésre 25 millió, a horvát-magyar kapcsolatra 20 millió eurós uniós hozzájárulás szerepel. Feltűnik továbbá a Bécs és Győr közötti elektromos rendszer összeköttetésének korszerűsítése is, 20 millió eurós programként.

A Nabucco nemzetközi gázvezeték-beruházás összesen 200 millió eurós finanszírozásának feltétele, hogy a támogatandó szakaszok megvalósítása a jövő év végéig megkezdődik. A szöveg szerint az összegből esetlegesen fel nem használt forrásokból energiahatékonysági és megújuló energiákat támogató projekteket kell finanszírozni. A jogszabályról előzetes megegyezés született az EP és a tagországok kormányait képviselő tanács között. Üdvözölte a parlamenti szavazást José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke is. Mint közleményében leszögezte, az EP jóváhagyása "lehetővé teszi az uniónak, hogy azonnal mozgásba lendüljön olyan beruházásokkal, amelyek üdvözítő lökést adnak az uniós gazdaságnak, és tényleges hozzájárulást jelent Európa energiabiztonságának növeléséhez".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.