Jön az 'olcsóbb' optikai hálózat?

Az optikai hálózatok végpontjait is át kell engedni más szolgáltatóknak, így a jövőben nem csak az infrastruktúra tulajdonosai nyújthatnak majd új generációs gyors internetet - döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

Több, mint 3,6 millió ügyfélnek jelent majd olcsóbb és jobb minőségű vezetékes szélessávú internet-szolgáltatást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság új határozata, amellyel a vezetékes internet-piac szabályozását módosították.

Ennek lényege, hogy – mivel az utóbbi időben elterjedt optikai hálózatok (szaknyelven NGN – next generation network) használatára az eddigi szabályok nem vonatkoztak - mostantól az optikai infrastruktúrát is meg kell osztani a versenytársakkal. Az optika ma már Magyarországon is elterjedt, a fejlesztések jelentős része erre összpontosul, sebessége mintegy negyvenszerese a rézkábeleken (DSL) nyújthatónak, költségei pedig – a beruházást nem számítva – alacsonyabbak, ezért jóval versenyképesebb, mint a DSL technológia.

- A fogyasztók egyre inkább csomagban veszik igénybe ezt a szolgáltatást, ezért a nagykereskedelmi piacon kell élénkíteni a versenyt – húzta alá Szalay Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke. Elsősorban az infrastruktúra-alapú versennyel biztosítható, hogy a kisebb szolgáltatók versenyezni tudjanak a nagy cégekkel s ők is csomagban tudják kínálni a szolgáltatásaikat. A vezetékes szélessávú piacon három nagy inkumbens szolgáltató biztosítja az infrastruktúrát, s mellettük 400 alternatív szolgáltató kínál szolgáltatásokat a lakosságnak.

A hatóság álláspontja szerint az új szabályozás egyszerre ösztönzik a beruházásokat és a versenyt is, s kiküszöbölik azt is, hogy a kisebb szolgáltatók túlzott kockázatokat vállaljanak például azzal, hogy párhuzamos infrastruktúrákat építenek ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.