Jön az agrár Széchenyi-kártya!

A Széchenyi-kártya agráriumra szóló kiterjesztéséről döntött szerdai ülésén a kormány - jelentette be Nagy Anna kormányszóvivő.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elmondta: az agrár Széchenyi-kártya bevezetésével a családi gazdálkodóknak, továbbá az mezőgazdaságban működő kis- és közepes vállalkozásoknak segít abban, hogy újabb forráshoz jussanak. Az érintett gazdálkodói kör pénzügyi megerősítésére a gazdasági válság és az agráriumot sújtó elemi károk hatásainak ellensúlyozása miatt van szükség - mondta a miniszter.

Az agrár Széchenyi-kártyát a teljes vertikumban igénybe vehetik a gazdálkodók az alapanyag-termeléstől a feldolgozásig. A hitelkártya minimálisan 500 ezer, maximálisan 25 millió forint felvételére jogosítja gazdáját. A hitel futamideje 3 év, és a hitel szabad felhasználású. A kamatot az állam 2 százalékponttal támogatja, kezességet pedig az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány vállal.  A hitelt várhatóan még az év első felében igénybe vehetik a gazdálkodók.

Az MTI kérdésére Fazekas Sándor közölte: a jelenleg forgalomban lévő Gazdahitelkártya-konstrukció további sorsát, létjogosultságát a szakértők most vizsgálják.

A vidékfejlesztési tárca vezetője beszélt arról is, hogy van elegendő étkezési gabona, kenyérnekvaló Magyarországon, ezért alaptalanok azok a felvetések, miszerint 1 kilogramm kenyér akár 400 forintba is kerülhet. Fazekas Sándor leszögezte: a belföldi szükségletnél egymillió tonnával több gabona termett. Jelenleg a kenyér átlagos ára 210-240 forint között mozog kilogrammonként. Jelezte ugyanakkor, hogy az állam nem kíván beavatkozni a piaci folyamatokba, mivel az csak a spekulációt erősítené.

Ugyanilyen indokkal nem avatkozik be az állam a takarmánypiaci folyamatokba sem. A miniszter annak a véleményének adott hangot, hogy tavasszal amúgy is mérséklődnek ezek az árak.

Megjegyezte: az állattenyésztők támogatására 47 milliárd forint áll rendelkezésre az idén, és az általa irányított tárca kifizeti majd a korábbról elmaradt támogatásokat is, amelyeknek összege összesen mintegy hárommilliárd forint.

Nagy Anna kormányszóvivő újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy van elegendő pénz az államkasszában az állami vállalatoknál dolgozók fizetésének kiegészítésére, hogy ne keressen senki kevesebbet, mint tavaly. Erre a célra mintegy 21 milliárd forintot kü
lönítettek el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.