Jön a Sziget: lehetőségek és kockázatok

Rekordokat dönt a fesztiválszezon, pedig még hátravan a Sziget. A rendezvények azonban a lehetőségeken kívül kockázatot is jelentenek, vendégnek és vállalkozóknak egyaránt.

Rekordokat döntöget a fesztiválszezon. Minden eddigi rekordot megdöntve, 110 ezer látogatót vonzott Sopronba a VOLT Fesztivál. Öt nap alatt 127 ezren vettek részt az idei Balaton Soundon, hatvanezernél is több vendéget fogadott a Campus Fesztivál Debrecenben, a tizedik, jubileumi VeszprémFestre pedig minden eddiginél többen váltottak jegyet. Ráadásul még hátravan a SZIGET, amely a hazai fesztiválpiac negyven százalékát birtokolja.

A fesztiválok jó lehetőséget kínálnak a szórakozásra, de a vendégekre leselkedő veszélyekkel is érdemes számolni. A SZIGET szervezőinek tavalyi közlése szerint a múlt évben a korábbi évekhez képest 25 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma. Ennek köze lehet ahhoz is, hogy a fesztivál ma már készpénzmentes. „A készpénzt helyettesítő kártya ugyanolyan érték, mint a pénz, arra is vigyázni kell. Egyre több az okostelefon és tablet a fesztiválozóknál, s ezek is a tolvajok első számú célpontjai” – figyelmeztet egy biztosítási szakértő.

– A fesztiválokon sok extrém sporteszközt is ki lehet próbálni, ám az ilyenkor bekövetkezett balesetekre csak akkor nyújt fedezetet a betegség- és balesetbiztosítás, ha olyan konstrukcióban kötötték, amely vonatkozik extrém sportokra is – hívja fel a figyelmet dr. Kéringer Csaba, a K&H Biztosító nem élet termékmenedzsment és kockázatvállalás vezetője. 

A fesztiválok fontos szereplői az árusok, a kitelepülő sportlétesítmények és vendéglátó-ipari egységek. – Az ilyen létesítmények üzemeltetői jó, ha rendelkeznek megfelelő felelősségbiztosítással, amely fedezetet nyújt vállalkozásaiknak egy váratlan műszaki hiba vagy esemény káros pénzügyi következményeire. Például egy áramszünet vagy épp extrém időjárási helyzet komoly kárt tud tenni a nagy értékű eszközökben és az áruban is. Egy kitelepülő vállalkozásnak épp elég kár az is, ha néhány órára kiesik a forgalom, amikor felmondja a szolgálatot egy hűtő vagy épp a sörcsap. Ezekre az esetekre jó ár-érték arányban lehet biztosítási megoldásokat kötni – mondja a K&H Biztosító szakértője, hozzátéve: az üzemszünet biztosítással megelőzhető, hogy egy teljes fesztivál vagy fesztiválszezon veszteségbe forduljon egy szerencsétlen véletlen miatt, így végső soron a vállalkozás integritását és munkahelyeket lehet megvédeni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.