Jön az 1500 forintos cigaretta?

Nyárra 50 százalékos dohány- és cigaretta-áremelést valószínűsít a Népszava, amire az elemzők által még az idén szükségesnek ítélt költségvetési kiigazítás adhat okot, annak fedezésére ugyanis a jövedéki adó emelése is felvetődik. 

Egyelőre szóbeszéd szintű a hír, bár a British American Tobacco Hungary illetékese a lap megkeresésére azt közölte, hogy az áremelés üzleti titok, nem áll módjában információt kiadni róla. A többi nagy dohánycég, illetve a forgalmazók ennyit sem válaszoltak a Népszavának.

Az akár 1500 forintos cigarettaár híre nem először terjed el, már a trafikrendszer bevezetésekor, amikor a kormány felemelte a dohányáruk kiskereskedelmi árrését a korábbi 2-4 százalékról 10 százalékra, és jelentősen drágult a cigaretta, ugyancsak azt rebesgették, hogy ez még nem a végső árszint, mert több lépcsőben 20 százalékra akarja emelni a kormány az árrést. A két lépés együttes hatása hozhat 1500 forintos cigarettaárat.  Egy jövedéki adó emelése költségvetési szempontból is megbízható lépés: a dohányosok ugyanis akkor is megveszik a cigarettát, ha ugrásszerűen megdrágul.

Nem így vélekednek azonban a trafikosok, mondván, egy esetleges 50 százalékos áremelés – amiről még nem értesültek egyébként – nemhogy növelné a bevételüket, ellenkezőleg, tönkremennének, mert sokan leszoknának a cigarettázásról, vagy máshonnan szereznék be a füstölni valót.

Mindeközben létezik egy 2011-ben elfogadott uniós irányelv, amely szerint a tagállamok vállalták, hogy az uniós minimum értékekhez igazítják a dohánytermékek jövedéki adóját. Ilyenformán van még tere hazánkban a jövedéki adó emelésének, s ez akár hozhat 1500 forintos cigarettaárat is. A felzárkózás határideje 2018. január 1-je – írja a lap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.