Nálunk is lesz olcsó Uber-taxi?

Hamarosan a magyar utakon is megjelenhet az eddiginél jóval hatékonyabb és olcsóbb Uber-taxi. Se címkiadás, se taxióra, se készpénzes fizetés: mindent az internet intéz. A hagyományos taxisklánok a világon mindenütt tiltakoznak: a magyar taxisok szerint az Uber működési elve nálunk illegális, így céljuk azt már csírájában elfojtani.

Úgy tűnik, hamarosan Budapesten is megveti a lábát a világ több mint száz városában jelen lévő Uber-taxi -írja a 444.hu korábbi tudósítása után az mfor.hu.

A sikertelen párizsi taxifogáson begurult Travis Kalanick alapította rendszerbe bárki regisztrálhat sofőrként. Az utas egy mobilalkalmazás segítségével a közelében lévő taxik közül választhat. A tarifa rugalmas, függ az autótól és a sofőrtől, de nem ritkán az időjárási körülményektől vagy az ünnepnapoktól is. A taxis és az utas későbbi megítélését jelentősen befolyásolja a kölcsönös értékelés is. Taxióra szintén nincs: a megtett utat a rendszer számítja ki műholdas adatok alapján. A fizetés szintén nem készpénzes: a tarifát az utazást követően automatikusan vonják le számlánkról.

Az alacsonyabb költségek miatt az Uber-taxizás az esetek többségében olcsóbb a hagyományosnál. 

Az Uber a tarifa 20 százalékát kapja meg, a többit a sofőr. Az Uber piaci értékét jelenleg 200 milliárd dollárra teszik. A Google befektetőcége tavaly 258 millió, idén 1,2 milliárd dollárt tett a társaságba.

Az Uber budapesti menedzserkereső hirdetésére a 444.hu figyelt fel a társaság weboldalán.

A rendszer felépítése határozottan a taxiskartellek elleni: bárki regisztrálhat sofőrként, forgalmi adataikat külső feleknek nem adják ki.

Míg Neelie Kroes versenyügyi biztos kiállt a kezdeményezés mellett, az élénk tiltakozást vált ki a kartellekbe, véd- és dacszövetségekbe tömörült helyi taxisklánokból. Az egyik legerősebb érdekérvényesítő képességű párizsi taxisok úttorlatszokkal fenyegetnek, de Londonban, Berlinben, Madridban is tiltakoznak a személyi fuvarozók. Az Uber küzd, és az ellene indított perekre viszontkeresetekkel válaszol.

Horváth Csaba, a Budapest Taxi vezérigazgatója szerint az Uber nálunk nem jelenhet meg, mert akit a BKK ellenőrei engedély nélküli utaztatáson kapnak, egy fővárosi rendelet szerint 600 ezer forintos bírságot kaphat. Szerinte az Uber csak a feketegazdaságot erősíti a rendesen adózókkal szemben. Így céljuk a kezdeményezést csírájában elfojtani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.