Jön a simicskátlanított nemzeti médiaügynökség

Tovább mélyülnek a frontvonalak a Fidesz gazdasági holdudvarában, Orbán az állami médiamegrendelésekkel tarthatja majd sakkban az eddigi nagyvállalati támogatót.
Újabb lépésre készülnek Orbánék, amivel tovább élezik a feszültséget Orbánék és a Fidesz-közelinek elkönyvelt vállalkozókkal, köztük Simicska Lajossal – derül ki az index.hu cikkéből.

A portál szerint hamarosan egy állami ügynökség veszi át az állami cégek és a teljes kormányzat hirdetéseinek kezelését és a médiavásárlást.

A várhatóan „Nemzeti Kommunikációs Ügynökség" nevet viselő szerv 40 milliárdos
állami médiaköltést központosít, ami több, eddig biztos bevétellel rendelkező üzletember érdekeltségeit sértheti - köztük Simicska Lajosét is.

Az index emlékeztet arra, hogy Seszták Miklós fejlesztési miniszter Orbán felhatalmazásával átalakította a minisztériumok beszerzéseit, leállíttatta a szerződéskötéseket, és kilátásba helyezte, hogy lecseréli azokat a személyeket, akiket a Fidesz nagyvállalkozói köréhez - Simicska Lajoshoz, Nyerges Zsolthoz vagy Töröcskei Istvánhoz soroltak.

Emellett kiszivárgott, hogy az állami tendereken korábban nyertes útépítő cégeket visszamenőlegesen és súlyosan megadóztatná a kormány, a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Közgépet is keményen.

A Magyar Nemzet az elmúlt hetekben többször is nekiment az Orbán-kormány egyik miniszterének, a Hír TV pedig nem közvetítette a Tusványosi fesztivált.

A Nemzeti Médiaügynökség létrehozása súlyos bevételcsökkenést okozhat a Fidesz eddigi gazdasági hátországában.

A korábbi években rendre a IMG (Inter Media Group) rengeteg közbeszerzést nyert, legalább 10 milliárd forint elköltésére kapott megbízást a második Orbán-kormány hivatalba lépése óta, gyakorlatilag az állami médiaköltések zömét ez a csoport kapta meg.

A cég többségi – 2013. január óta már egyszemélyes – tulajdonosának, Patonai Péternek évtizedekre visszanyúló kapcsolata van a Fidesz vezetőivel és a párt legfőbb gazdasági háttéremberének tartott Simicska Lajossal, az első Orbán-kormány idején az állami Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója volt.

Most az új ügynökséggel megszűnhet az eddig szinte automatikus pénzosztás, az index szerint egyes kérdésekben még a jobboldali médiumok sem képviselhetnek majd külön álláspontot anélkül, hogy az állami reklámpénzeket kockáztatnák, így például az már elő sem fordulhat, hogy a Magyar Nemzet úgy nekimenjen Havasi Bertalan miniszterelnöki szóvivőnek, ahogy nemrégiben tette.

A portál értesülései szerin a Heti Választól és a Magyar Nemzettől is olyan üzleti terveket kértek be a tulajdonosok, amikben azt vizsgálták, hogy fenntarthatóak lennének-e ezek a kiadványok hosszú távon állami támogatás nélkül. Ugyanakkor mindkét lapnál biztos, hogy
az állami pénzek nélkül a jelenleginél lényegesen nehezebb helyzet állhat elő a lapok a működésében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.