Jön a kamatemelési moratórium 2016. április 30-ig

Az elszámolási törvény alapján a bankoknak vissza kell térniük a tisztességes kamatszintre, egyúttal a jogszabály kamatemelési moratóriumot vezet be legkésőbb 2016. április 30-ig – közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a Fidesz-KDNP tapolcai évadnyitó frakcióülése utáni sajtótájékoztatón. Kiderült, hogy a képletalkotás Matolcsyék hatásköre.

A kamatemelési moratórium értelmében pénzügyi intézmény egyoldalú kamat-, költség- vagy díjemelésre nem lesz jogosult. Tájékoztatása szerint azoknál az ügyfeleknél, akiknek még élő szerződésük van, úgy számolnak el, hogy a banknak a tisztességtelenül elvett pénzösszegeket úgy kell kezelnie, mintha azzal az ügyfél előtörlesztett volna, ennek megfelelően a tőke fog csökkenni, illetve a kamat – tette hozzá a frakcióvezető.

Rogán Antal, a Fidesz (balra) és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője
Rogán Antal, a Fidesz (balra) és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője
Koszticsák Szilárd / MTI

A devizaalapú hiteleknél az árfolyamrésből fakadó tisztességtelenül elvett pénzekre, a túlnyomórészt tisztességtelen és egyoldalú kamatemelésekre, egyoldalú díjemelésekre egy átlag devizahiteles esetén összességében 25 százalékkal lehetnek kevesebbek a törlesztőrészletek. De – jegyezte meg Rogán annak kapcsán, hogy reggel Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban azt mondta, az adósok törlesztőrészlete átlagosan egyharmadával biztosan csökken – olyan is előfordulhat, akinél ez a mérték elérheti a 30 százalékot. „Ahány ember, annyi eset, nem mindegy, melyik pénzintézet mennyire verte át az ügyfelet” – jelezte.

Az elszámoltatási törvényjavaslatot ma nyújtják be a parlamentnek, amely szeptember 24-én szavaz róla. A 400 érintett pénzintézetnek minden deviza- és forinthitellel el kell számolnia, ami összesen mintegy 1,3 millió családot (nagyságrendileg 680 ezer deviza- és 651 ezer forintalapú hitelszerződést) érint. A nem perelő bankoknak január 15. és 29. között kell elküldeniük ügyfeleiknek az elszámolást, ez esetben februártól csökkennek a törlesztőrészletek és a kamatok. A perelő pénzintézeteknek pedig február 14. és 28. között. A forintalapú hitelek esetén a per indításának időpontja január 5. és 12. közé esik, és amely pénzintézet nem indít pert, annak április 16-30. között kell az elszámolást elküldenie az ügyfeleknek, a perlő bankoknak pedig augusztus 15-29. között.

Az elszámolási törvény a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) hatalmazza fel arra, hogy rendeletet alkosson, milyen képletek alapján történjen meg a pénzintézetek ügyfelei felé az elszámolás – közölte Rogán Antal. Az MNB joga lesz az is, hogy minden egyes hitelszerződésnél és ügyfélnél ellenőrizze az elszámolást. A jegybank határoz az elszámolási formanyomtatványról is.

A Magyar Nemzet ma számolt be arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Lázár János Miniszterelnökséget irányító miniszter bankvezetőkkel folytattak informális megbeszéléseket, hogy tájékozódjanak a pénzintézetek teherbíró képességéről. Rogán Antal kérdésekre válaszolva úgy fogalmazott, „ezermilliárd forint környékén” van az az összeg, amelyet a magyar bankrendszernek vissza kell fizetnie a családok számára. Munkatársunk kérdésére, hogy a bankok számíthatnak-e rá, hogy kompenzálásképpen a bankadót, illetve a tranzakciós adót mérséklik, azt mondta, ezt a kormánynak kell eldöntenie.

Rogán Antal még nem végzett kalkulációkat saját hitelére vonatkozóan, a sajtótájékoztatón azt mondta, ezt a pénzintézet elvégzi. Azt is hozzátette némi iróniával, még senki sem kezdeményezte, hogy a politikusok-képviselők hitelére ne legyen érvényes az elszámoltatási törvény, ha lenne is ilyen indítvány, azt az Alkotmánybíróság úgyis megsemmisítené – jegyezte meg. Orbán Viktor miniszterelnök az elszámoltatás kapcsán azt mondta a közrádióban, hogy szerinte „egy ország fog osztani-szorozni”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.