Jól kezdődött, rosszul végződött a Sothebyʽs aukció

Újabb vizsga előtt áll a művészeti piac, a héten egymást követik a nagy aukciós házak impresszionista, modern és kortárs árverései. A teszt vegyesen indult, amennyiben a Sothebyʽs a felkínált hetven festmény és szobor közül csak kilencet tudott legalább a becsült áron eladni, huszonöt darab pedig a nyakán maradt, köztük olyan géniuszok munkái, mint Picasso és Modigliani. Mindez annak ellenére, hogy a nívós New York-i aukciót megelőzően a kollekció fénypontjai világkörüli turnén mutatkoztak be a képzőművészet „mezei” rajongói és a fizetőképes ügyfelek előtt.

 A hatalmas érdeklődéssel várt este ragyogóan indult. A vezető aukciós háztól röviddel éjfél után érkezett gyorsjelentés arról számolt be, hogy az aukció sztárja, Kazimir Malevics 1916-os keltezésű Szuprematista kompozíciója több mint 60 millió dollárért kelt el. Ez nem pusztán a befolyásos XX. század eleji művész számára jelent egyéni rekordot. Aukción soha nem ment még el hasonlóan magas összegért orosz alkotás. Az avantgárd művész örökösei nyilván magát a bevételt sem bánták, de kiadott közleményükben azt hangsúlyozták, hogy „a rendkívül magas ár igazolja Kazimir Malevics helyét a múlt század legnagyobb mesterei között”. A kép korábban az amszterdami Stedelijk Múzeum gyűjteményének ékessége volt, majd ötven év után visszakerült a család tulajdonába. Malevics-festmények legfeljebb tízévenként szerepelnek aukción, mégis egyetlen komoly jelentkező akadt az impozáns méretű remekműre. Hírek szerint Roman Abramovics orosz iparmágnás, a Chelsea futballklub tulajdonosa nyitotta 19 milliárd forint mélységre a pénztárcáját. Az oligarcha ebben az évben már összesen közel 130 millió dollárt perkált le egy-egy Francis Bacon, illetve Lucien Freud képért. Abramovics kedvese, az ifjú Dasa Zsukova nemrégiben nyitotta meg kortárs művészeti galériáját Moszkvában.

Ugyancsak megdöntötte korábbi rekordját Edgar Degas a Pihenő táncosnő, illetve Edvard Munch a Vámpír című képével. Míg az előbbi több mint 37, utóbbi 38 millió dollárért cserélt gazdát. A Sothebyʽs befolyásos aukcióvezetője, Tobias Meyer az este végeztével beismerte, hogy „új világ” köszöntött be a műkincskereskedelembe. Úgy tűnik, néhány szupergazdagot nem sújtott a nemzetközi tőzsdék összeomlása, de akinek „csak” néhány millió dollárja maradt, nem ugrálhat az aukciókon.

Degas
Degas
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.