Jól futott a Rába szekere

Jó félévet zárt az döntően állami tulajdonban lévő Rába-csoport – derül ki a vállalat jelentéséből. A csoportszintű üzemi teljesítménye rekord szintre kúszott fel, teljes átfogó jövedelem szerinti eredménye pedig az ezredforduló óta a legjobb.

A győri székhelyű gépipari vállalat az első hat hónapban 11,8 százalékos növekedés után 23,7 milliárd forintos árbevételt ért el szemben a tavalyi, ugyanebben az időszakban regisztrált 21,2 milliárd forinttal. A bővülés ebben az időszakban is az exportpiacoknak volt köszönhető, ahol összességében 23 százalékkal nőttek a társaság eladásai.

Csoportszinten valamennyi pénzügyi mutatóját javította a társaság. Az első félévben cég bruttó eredménye 5,87 milliárd forintra nőtt a 2012. évi 4,07 milliárddal szemben. A társaság az év során 3 milliárd forinttal, 10,4 milliárd forintra csökkentette nettó hitelállományát.

A csoportszintű EBITDA-növekedés is figyelemre méltó volt; az eredmény több mint duplájára nőtt 2013 első hat hónapjában a bázisidőszakkal összehasonlítva. Tavaly ezen a soron 1,48 milliárd forintot, míg idén 3,1 milliárd forintot könyvelhetett el a cég.  

A Rába üzleti stratégiája, s így a mostani eredmények is annak köszönhetőek – ismétli meg a korábbi negyedévek nem túl sokat mondó beszámolóit a mostani –, hogy a lehető legjobb vevőkapcsolatot próbálják kiépíteni, amely részeként testreszabott kiszolgálást kívánnak nyújtani.

A fejlődés motorja egyébként hagyományosan a Rába exportbevételeinek 80 százalékát hozó futómű üzletág volt, amely az első félévben is jól teljesített: üzemi eredménye hatszorosára 1,642 milliárd forintra ugrott. A cég beszámolója szerint a magas mérnöki tartalmú mezőgazdasági és nehézgépjármű-futóművek kifejezetten keresettek voltak az amerikai és az európai piacon. A több mint egyötödével, 20,4 százalékkal növekvő árbevétel 17,5 milliárd forintot tett ki. 

Az Alkatrész üzletág ugyancsak bővült valamennyi eredménysorán: 2013 első hat hónapjában az árbevétele 12,1 százalékkal volt magasabb 2012 hasonló időszakához képest, üzemi eredménye duplájára emelkedve 165 millió forintot ért el.

A Jármű üzletág ugynakkor nem hozott hasonló adatokat, miután ebben a szegmensben az árbevétel 18,2 százalékkal csökkent. 



num_article=1404983|num_paragraph=0|num_seq=1|num_picture=777723|txt_caption=Rába alvázas Webasto buszok svéd megrendelésre |txt_author=|txt_source=|txt_align=left|num_width=625|num_ratio=|
nol_oldNolPicture
mceBlockPasteEnd
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.