Jól eladtuk az államkötvényt

Jól adta el az állam a papírjait az Egyesült Államokban. Összesen 3,25 milliárd dollárnyi forráshoz jutott az ország, a korábban várt hozamszintek és jelentős befektetői érdeklődés mellett.

Sikeres volt a magyar dollárkötvény-kibocsátás. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) összesen 3,25 milliárd dollár értékben bocsátott ki devizakötvényt öt- és tízéves lejárattal, amelyből 1,25 milliárd dollárt tettek ki az ötéves lejáratú, míg 2 milliárdot a tízéves lejáratú papírok.

A papírok iránti kereslet óriási volt: késő délutáni híreink szerint összesen több mint 12 milliárd dollárnyi vásárlási igény érkezett a magyar állampapírokra.

Az ötéves kötvények esetében az irányadónak tekintett amerikai kötvényekhez képest a hozamfelár 335 bázispont, míg a tízéveseknél 345 bázispont volt. A hozamszint számításaink szerint az ötéves lejárat esetében 4,2 százalék, míg a 10 éves esetében 5,4 százalék körül alakult – ez nem mondható váratlannak.

A 10 éves papírok esetében a piaci szereplők rendre úgy nyilatkoztak, hogy 5,3-5,5 százalék között lehet majd ez a mutató. Vagyis jobb, mint a két évvel ezelőtti kibocsátáskor kialakított hozam – akkor 6,504 százalék volt a fizetendő hozam a tízéves kötvények esetében. Más kérdés, hogy ez az eredmény a jobb piaci környezetnek, és nem Magyarország javuló megítélésének következménye: akkor a tízéves lejáratú kötvények esetében a felár ugyanis jobb volt, csak 310 bázispont.  

A 3,25 milliárd dolláros értékesítés egyben azt is jelenti, hogy Magyarország erre az évre nagyjából meg is oldja a devizafinanszírozási igényét. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.