Jól muzsikált a Szerencsejáték, maradhat a vezér

Részben a játékautomaták betiltásának és az internetes fogadás állami szabályozásának eredményeként javult a Szerencsejáték Zrt. eredménye. Ennek is köszönheti Szentpétery Kálmán vezérigazgató, hogy a jelek szerint maradhat a posztján Seszták Miklós alatt is.

Alighanem marad a posztján Szentpétery Kálmán, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója. Legalábbis erre utal, hogy miközben a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban vizsgálják az állami vállalatok menedzsmentjének teljesítményét, a tíz legnagyobb adózó közé sorolt állami cég eredményeit ismertető sajtótájékoztatón maga Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter méltatta a vállalat teljesítményét.

Banczik Róbert / Népszabadság

Amely egyébként nem rossz: 36,1 milliárd forinttal több árbevételt ért el a Szerencsejáték Zrt. az idei első félévben, mint a tavalyiban, ezzel minden idők legjobb időszakát tudhatja maga mögött. A legnépszerűbb játék továbbra is az ötöslottó, de feljött mellé a sportfogadás is. A lottótársaság 2014 első félévében 62,9 milliárd tiszta árbevételt ért el, nettó 84,7 milliárd forint nyereményt fizetett ki a játékosoknak, adózás előtti eredménye tízmilliárd volt. Seszták Miklós miniszter kiemelte: ennek köszönhetően több pénz jut a Nemzeti Filmalapnak és a Nemzeti Kulturális Alapnak is.

A tíz legnagyobb adófizető között számon tartott állami vállalat az adózott eredményét 55 százalékkal növelte, tiszta játékbevétele pedig negyedével lett magasabb,  s mindez a büdzsére is jó hatással van, hiszen 20,6 milliárd forint játékadót és 5,4 milliárd forint nyeremény szja-t fizetett be a cég. - Az egyéb közvetlen és közvetett adókkal, járulékokkal, a nem visszaigényelt áfával együtt az állami játékszervező tevékenységéből a költségvetésnek 35,4 milliárd forint bevétele származott az első félévben – hangsúlyozta Szentpétery Kálmán.

Az állami cég eredményét hatékonyságnövelő intézkedésekkel növeli, ám úgy, hogy a munkatársak száma – mintegy ezerötszáz fő – változatlan marad. Komoly beruházásokat is tervez a cég, például lecserélik a fogadásokat lehetővé tévő informatikai rendszerüket egy olyanra, amelybe a fogadások valós időben jelennek meg. Ezen kívül a cég egy nemzetközi lottószervezővel is tárgyal egy nemzetközi játék indításáról.(A Világgazdaság egy hónapja írtt arról, hogy az EuroJackpot német üzemeltetőjével tárgyal a magyar szerencsejáték cég.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.