Jól jönnének a migránsok a cseh gazdaságnak

A cseh gazdaságnak nem okozna semmiféle problémát, ha Csehország akár 80 ezer bevándorlót is befogadna - derült ki a Cyrrus brókertársaság által készített elemzésből, amelyet szerdán ismertettek Prágában.
A Cyrrus elemzői szerint Csehország számára hasznos lenne, ha a kormány támogatná az "irányított bevándorlást", mert a bevándorlók fokozatosan betölthetnék az üres munkahelyeket, állásokat. Az elemzés szerint a cseh állam a bevándorlók befogadásával mintegy 90 milliárd koronát takarítana meg, amelyet máskülönben a lakosság elöregedése következményeinek megoldására kellene fordítania.

"Első lépésben a közvélemény meggyőzésére lenne szükség arról, hogy a menekültek foglalkoztatása hasznos, majd a menekülteknek lakhatási feltételeket kellene teremteni. A migránsok támogatása sokféleképpen elképzelhető: kivételt kaphatnának a minimálbér alól, adókedvezményt kaphatnának, vagy az állam támogathatná az általuk betöltött munkahelyeket" - mondta Frantisek Kronus, a brókercég vezető elemzője újságíróknak.

A Cyrrus elemzése szerint a migránsok befogadása és alkalmazása rövid távon évi mintegy 20 milliárd koronával növelheti a cseh GDP-t.

A márciusi felmérések szerint a cseh lakosság 61 százaléka úgy véli, hogy Csehországnak egyáltalán nem kellene menekülteket befogadnia. Mintegy 30 százalék szerint a menekülteket ideiglenesen kellene befogadni, míg letelepedési engedélyt csak a megkérdezett csehek három százaléka adna a migránsoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.