Jókorát kaszálhat egy cég a városnéző buszos piacon

A budapesti  Hop on Hop off szolgáltatás díjai eddig mérsékeltek voltak, mivel négy cég versenyzett a piacon. A hírek szerint a főváros rövidesen egyetlen céget hozna helyzetbe, az pedig nyugodtan emelheti majd az árat.

Óriási üzletnek néz elébe az városnéző buszokat üzemeltető cég amelyiknek az ölébe pottyan a fővárosra szóló városnéző (Hop on Hop off) buszok 20 éves üzemeltetésének a koncessziós joga - derült ki a piacon jelen lévő három nagyobb vállalkozás által szervezett sajtótájékoztatón. Mint ismeretes, nemrég a Fővárosi Közgyűlés fideszes többsége megszavazta azt a közvetlenül a tárgyalás előtt kiosztott javaslatot, miszerint a tevékenységet a jövőben egyetlen cég vagy cégcsoport végezze a fővárosban, koncessziós díjért. 

A pályázatot azóta sem írták ki, csak részletek szivárogtak ki róla, így annyi tudott, hogy nagyjából 60 millió forintos éves koncessziós díjért fogja elvállalni a tevékenységet, azaz: nagyjából ugyanannyit kell fizetnie, mint eddig. A négy városnézős cég – a Program Centrum, a Mr. Nils, a Big Bus és a City Tour Hop on Hop off – eddig is nagyjából ennyit fizetett a megállóhely használatáért a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK).

A buszos cégek hétfői sajtótájékoztatóján Toldi Annamária, a Program Centrum Kft. ügyvezetője kérdésünkre elmondta: jelenleg úgy 6000 forint körül van az átlagos, 48 órás városnéző buszjegy ára. Ugyanakkor ez igencsak nyomott a környező piacok 30 eurós – jelenlegi forintárfolyamon 9450 forintos – jegyárához képest. Az alacsony ár javarészt a négy cég versenyének tudható be. Azonban ha a kormányzat döntésére egyetlen cég marad úgy a győztes már az árait is nyugodtan emelheti.

A hétfői sajtótájékoztatót eredetileg négy cég hirdette meg, ám a City Tour Hop on Hop Off kft. nem sokkal a rendezvény előtt lemondta a szereplést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.