Jókorát esett az OTP első negyedévi nyeresége

A bank jelentéséből kiderül, hogy a forintosítás költségei vitték el a nyereség javát. A most bejelentett 1,9 milliárd 67 százalékkal alacsonyabb, mint a tavalyi első negyedévben.

Az OTP Bankcsoport 1,913 milliárd forintos konszolidált adózott nyereséget ért el az idei első negyedévben, ami éves összevetésben 67 százalékos csökkenés, és 82 százalékkal alacsonyabb az előző negyedévinél – derül ki a bankcsoportnak a Budapesti Értéktőzsde honlapján pénteken hajnalban közzétett, Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti jelentéséből.

Az OTP csoport konszolidált korrigált adózott eredménye 2015 első negyedévében 28,329 milliárd forint volt, amely bár 20 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól, de lényegesen – 177 százalékkal – meghaladja a 2014. negyedik negyedévi eredményt. Utóbbi eredményjavulás elsősorban a mérsékeltebb kockázati költségeknek köszönhető, emellett a működési eredmény is 8 százalékkal javult.

A jelentésben a bank kifejti, hogy Magyarországon 2015 márciusában lezajlott az elszámolás az OTP Bank és Jelzálogbank élő és lezárt devizajelzálog- és fogyasztási hitelügyletein. Az ügyfeleknek jóváírt összeg összesen mintegy 111 milliárd forint volt. Az első negyedévben megtörtént a forintosítás is (az Ingatlanlízing kivételével), amely az OTP Bank és Jelzálogbank esetében 436 milliárd forintnyi bruttó devizajelzáloghitel-állományt érintett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.