Jöhet még olcsóbb benzin

Újabb több éves mélypontra zuhant ma reggel az olajár, ennek oka, hogy a keresleti viszonyok mellett túl sok van az energiahordozóból. A múlt héten megjelent friss tartalék adatok ugyan a vártnál nagyobb mértékű csökkenést mutattak, ez láthatóan nem tudta megállítani az esést – írja a portfolio.hu.

A Brent olajtípus egyébként 55 dollár közelében jár már, míg a a WTI 52 dollár alatt van, februári határidőre. Hasonlóan alacsony olajárakat 5 és fél éve nem láttunk már.

Az előrejelzések szerint az idei év után 2015-ben is jelentős túlkínálat lehet az olajpiacon, ami további nyomást helyezhet az árfolyamokra, így a mostaninál jó eséllyel alacsonyabb kőolaj árak alakulhatnak majd ki. Ebbe az irányba mutat az OPEC tevékenysége is, mely határozottan harcol piaci részesedésének megtartása, árbefolyásoló képességének megőrzése érdekében.

Az olajár esésének természetesen pozitív hatásai is vannak, az egyik ilyen az üzemanyagok árának csökkenése. Az utóbbi hónapok masszív áresését a hazai finomított termékárak is lekövették, a benzin kiskereskedelmi ára már 340 forint körül jár. Az olaj árának további esése így a hazai kutakon is tovább csökkentheti majd az árakat, ha ennek jótékony hatását nem oltja ki a forint/dollár árfolyam alakulása (a trend nem kedvező, a forint régóta masszívan gyengül a dollárral szemben).

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.