Jöhet a növekedés? Vagy mégsem?

Jelentősen javíthatja a közép-európai EU-gazdaságok növekedési kilátásait az euróövezeti jegybank (EKB) mennyiségi enyhítési ciklusa és az energiahordozók alacsony ára - vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben az egyik globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzői.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport citybeli elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai e két tényező figyelembevételével felülvizsgált új előrejelzésükben közölték: Magyarországon az idén 3,9 százalékos, 2016-ban 2,9 százalékos gazdasági növekedést várnak. A ház eddig 3,4 százalékos, illetve 2,7 százalékos GDP-bővülést valószínűsített a magyar gazdaságban erre a két évre.

A lengyel gazdaság idei és jövő évi növekedésre szóló prognózisukat a cég elemzői 3,5, illetve 3,7 százalékra javították az eddig jósolt 3,3, illetve 3,4 százalékról.

A Bank of America-Merrill Lynch szakértői elismerik, hogy ezek az előrejelzések jóval meghaladják a szélesebb londoni konszenzust, de érvelésük szerint a közép- és kelet-európai gazdaságok "ideális helyzetben" vannak ahhoz, hogy kihasználják az EKB nagyon enyhe monetáris alapállását. Az összesen 1100 milliárd euró értékűre tervezett, de nyitott végű mennyiségi enyhítési ciklus ugyanis gyengíti az eurót, a gyenge euró versenyképesség-javító hatása jót tesz a német exportnak, a német export pedig húzza magával a közép- és kelet-európai exportot.

Az EKB növekedésösztönző alapállása mindemellett az európai felzárkózó gazdaságok magánszektorbeli üzleti bizalmát is erősítheti azzal, hogy enyhíti az elhúzódó euróövezeti stagnálással kapcsolatos aggályokat - hangsúlyozták a Bank of America-Merrill Lynch elemzői.

Más nagy londoni házak ugyanakkor éppen arra hívták fel a figyelmet, hogy a piaci szereplők zöme egyelőre nem vár érdemi növekedést az idén az euróövezeti gazdaságban.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő közvetlenül az EKB mennyiségi enyhítési ciklusának elkezdéséről szóló bejelentés előtt kérdezett meg Londonban, Párizsban és Frankfurtban összesen 480 intézményi befektetőt az euróövezeti kilátásokról.

A felmérés azt mutatta ki, hogy a londoni és a párizsi körkérdésbe bevont adósságpiaci szereplők 74 százaléka, a Frankfurtban megkérdezettek 67 százaléka stagnálással számol 2015-ben az euróövezeti gazdaságban.

Növekedést Londonban mindössze 10, Párizsban 16, Frankfurtban 17 százalék valószínűsített.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői azonban pénteki felülvizsgált előrejelzésükben hangsúlyozták, hogy Magyarországon a devizaalapú ingatlanhitelek után járó visszatérítések és az alacsony energiahordozó-árak is növelik a vásárlóerőt, és emiatt a cég az idén "különösen erős" gazdasági növekedést vár a magyar gazdaságban.

A ház szerint a magyar gazdaság rendkívül érzékenyen reagál az euróövezeti növekedési kilátások változásaira. A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzőinek becslése szerint a magyar gazdaság elaszticitása eléri a 120 százalékot, ami azt jelenti, hogy az euróövezeti növekedés 1 százalékpontos gyorsulása Magyarországon 1,2 százalékponttal növelheti a GDP-növekedés ütemét.

A cég szerint mindemellett az olajárak július óta bekövetkezett zuhanása is jót tesz a magyarországi fogyasztásnak. A ház szakérőinek jelenlegi előrejelzése az, hogy a nyersolaj átlagos hordónkénti világpiaci árfolyama az idén és jövőre is 50 dollár környékén marad. Eddigi előrejelzésükben 70 dolláros árfolyamátlag szerepelt erre a két évre.

A Bank of America-Merrill Lynch közgazdászai ennek figyelembevételével - a felfelé korrigált GDP-növekedési előrejelzés ellenére is - enyhe deflációt várnak az idei egész évre Magyarországon: pénteki prognózisuk szerint az átlagos magyar infláció mínusz 0,1 százalék lesz 2015-ben, és 2016-ban sem haladja meg az 1,6 százalékot.

A ház ennek alapján immár azt jósolta, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamata 2016 végéig a jelenlegi 2,10 százalékon marad. A cég londoni elemzői eddig 0,40 százalékpontos MNB-kamatemelést valószínűsítettek jövőre.

A Cityben vannak ennél agresszívabb előrejelzések a magyarországi inflációra és a várható jegybanki kamatpályára.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzőstábja a vártnál jóval meredekebb, mínusz 0,9 százalékos tizenkét havi áresést mutató decemberi inflációs adatsor ismertetése után közölte, hogy az idén mínusz 0,4 százalékos éves átlagos inflációt vár Magyarországon. A JP Morgan londoni elemzői is azzal számolnak, hogy az irányadó Brent olajtípus hordójának átlagos árfolyama az idén 50 dollár lesz.

A ház mindezek alapján 0,50 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést jósol 2015-re.

A cég - amely eredetileg már az első negyedévre valószínűsítette ezt a kamatcsökkentést - a svájci frank árfolyamának megugrása után is fenntartotta előrejelzését, azzal a kiegészítéssel, hogy az általa várt enyhítés egy része a devizapiaci felfordulás miatt átcsúszhat a második negyedévre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.