Jogosítványok új korhatárral

Több ponton is változnak a vezetői engedély megszerzésének feltételei 2013. január 19-től. A kormány célja a változtatással az uniós kötelezettség teljesítése és a közúti közlekedés biztonságának javítása.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) közleménye szerint közlekedésbiztonság szempontjából kiemelten fontos tényező a fokozatosság elvének érvényesülése. Az eddigi előírásoknak megfelelően továbbra is 14 éves kortól szerezhető jogosítvány legfeljebb 50 köbcentiméter hengerűrtartalmú járműre. A nagykategóriás közlekedéssel kapcsolatos vezetői engedély megszerzésének feltételeiben viszont történtek változások.

A kormányrendelet változásai közül az NKH szerint figyelmet érdemel, hogy 2013. január 19-ét követően a tizennegyedik életévét betöltött fiatalok szerezhetnek „AM” kategóriás vezetői engedélyt, legfeljebb 50 köbcentiméter hengerűrtartalmú, kétkerekű-, háromkerekű segédmotoros kerékpárra, könnyű négykerekű motorkerékpárra. Az „AM” bekerült a  nemzetközi kategóriák közé, viszont a tizenhatodik életév betöltéséig csak belföldön jogosít vezetésre.

Január 19-től az „A2”-es, azaz a legfeljebb 35 kilowatt teljesítményű járművek vezetésére jogosító alkategóriában is elkezdődik a járművezető képzés. Az ezen határnap előtt megszerzett „A korl.” vezetői engedély kategória helyett a közlekedési igazgatási hatóság kérelemre – külön tanfolyami vagy vizsgakötelezettség nélkül –  „A2” kategóriára érvényes vezetői engedélyt ad ki.

Az „AM” kategória megjelenésén túl 2013. január 19-től megjelenik tehát az „A2” alkategória (korhatár: 18. életév) és a „B1” alkategória (négykerekű motorkerékpárok, korhatár: 16. életév). Ezzel egyidejűleg megszűnik az „M” és az „A korl.” kategória képzése.

De lesznek egyéb korhatár módosítások is. Az „A” kategóriában (motorkerékpár) esetében a huszonegyedik helyett a huszonnegyedikre, a „C” kategóriában (tehergépkocsi) esetében a tizennyolcadikról a huszonegyedik életévre változik a vezetői engedély megszerzésének alsó korhatára.

A „C+E” kombinált, tehát tehergépkocsi nehéz pótkocsival kombinált kategória esetében az eddigi tizennyolcadik életév helyett a huszonegyedik, a „D”, vagyis autóbusz, illetve könnyű pótkocsiból álló járműszerelvény, valamint a „D+E” kombinált kategóriában a huszonegyedik helyett a huszonnegyedik életévet kell betölteni a jogosítvány megszerzéséhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.