Jogerőre emelkedett, indul a Herz felszámolása

Bedőlt a Herz Szalámigyár. A társaság ellen indított felszámolási kérelem jogerőre emelkedett – tájékoztatták lapunkat az illetékesek. Jámbor János a társaság többségi tulajdonosa kijelentette: mind a hitelező bankkal, mind a beszállítókkal egyezségre törekszik, annak érdekében, hogy a Herz szalámit újból gyárthassák.

– Több hazai és nemzetközi példa bizonyította már, hogy egy felszámolásnak lehet pozitív kimenetele. Sajnálatos, hogy a Herzet finanszírozó bankkal a tárgyalások egészen a felszámolásig juttatták a gyárat, de talán most, az utolsó utáni pillanatban a hitelezők és a beszállítók is belátják, hogy nem csak a tulajdonos, de ők is sokat veszíthetnek, ha nem születik egyezség a felszámolás során - tudatta Jámbor János üzletember, a Herz Szalámigyár Zrt. többségét birtokló Formont Kft és Aventa 96 Kft tulajdonosa a vállalat közleményében.

A finanszírozó bank úgy kaphatja vissza folyósított hiteleinek nagy részét, ha a Herz képes lesz folyamatos árbevételt termelő vállalatként működni. A beszállítók pedig megrendeléshez juthatnak a jövőben is, ha most lemondanak bevételeik egy részéről ezzel segítve vissza a Herzet a termelésbe. Nem utolsó sorban megtarthatná állását a gyár 350 dolgozója.

A Herz 2004-ben örökölt 4,75 milliárd forintos hitelállományát mára 3,15 milliárd forintra csökkentette, és közben mintegy 3,5 millió eurónyi kamatot fizetett. A tulajdonos maga is mintegy 800 millió forinttal járult hozzá a cég működéséhez és - ahogy a legutóbbi időkig a bankkal folytatott tárgyalások során is folyamatosan jelezte - továbbra is szándékában áll százmilliós nagyságrendben hozzájárulni a működéséhez. Tavaly egyébként 7,1 milliárd forint, 2007-ben 8,8 milliárd forint árbevételt produkált a vállalat, akkor az üzemei eredmény meghaladta a 107 millió forintot.

A Herz nem a húsiparban jelentkező ágazati problémák miatt került nehéz helyzetbe – állítják. Működését a forgóeszköz-finanszírozás leállítása és a finanszírozási tárgyalások elhúzódása lehetetlenítette el. A februárban még sokkal jobb pénzügyi helyzetben lévő társaság mára olyan helyzetbe került, hogy már felszámolás előtt folyamatban volt 130 dolgozójának elbocsátása, nem tudott nyersanyagot vásárolni és bért fizetni, miközben prémium kategóriájú termékeire folyamatos az érdeklődés mind a hazai, mind a külföldi vevők részéről

Az egyik legrégebbi hazai élelmiszeripari vállalat súlyos helyzete április végén került nyilvánosságra. A megelőző négy hónapban ugyanis számottevően csökkent a termelés a társaság finanszírozási gondjai miatt. A vállalat jelentős hitelállományt görgetett maga előtt, amelynek átalakítására szükség lett volna, ám a cég egyetlen hitelezőjével, a CIB Bankkal erről nem tudott megállapodni és a működéshez szükséges többletforgóeszközkölcsönt sem tudták megszerezni - mondta akkor a Népszabadságnak Nagy Endre vezérigazgató.

A helyzet különös pikantériáját az adta, hogy az ezt megelőző napokban az Európai Unió illetékes bizottsága a védett földrajzi termékek közé sorolta a "Budapesti téliszalámit", amelyet Herz téliszalámi néven a cég gyárt és forgalmaz. Ennek köszönhetően pedig a külföldi megkeresések száma megélénkült, s ez a nagyobb kereslet egyébként mind a mai napig kitart.

 Nagy Endre egyébként lapunkat úgy tájékoztatta, hogy a vállalat mai nehéz helyzetét okozó hitelállományt a Herz öt éve akkor örökölte, amikor tulajdonosváltást követően levált a Pickről.A helyzet az elmúlt napokban odáig fajult, hogy 130 embert valóban kénytelenek voltak elküldeni, s a legutóbbi bérkifizetést sem tudták már teljesítreni. A Herz állami segítségért is folymamodott, ám ezek a malmok lassan őrötlek. A nehéz helyzetbe jutott élelmiszeri cégek számára gründölt 30 milliárd forintos állami hitelkeretből csak május végétől lehet majd igényelni, ezt azonban a Herz már nem élhette meg.

 

 

 

 

 

 

Érlelő a Herz pesti üzemében
Érlelő a Herz pesti üzemében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.