Jócskán megnőttek az euróövezet eladósodottjainak a CDS-felárai

Londoni elemzők szerint a gyengén sikeredett spanyol kormánykötvény-aukció után romlott a piac bizalma az eladósodott euróövezeti országokkal szemben.

Meredeken megugrottak az euróövezet gyengébb pénzügyi helyzetű perifériális szuverén adósainak törlesztéskockázat-biztosítási árazásai a piac által gyengének minősített szerdai spanyol kormánykötvény-aukció után.

Az egyik vezető londoni adósságpiaci adatszolgáltató, a Markit Financial Information Services szakelemzői kimutatták, hogy az irányadó ötéves futamidejű spanyol állampapírok törlesztési leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a szerdai londoni jegyzésben hatalmas, 20 bázispontos emelkedéssel 457 bázispontra nőtt; ez az idei év eddigi legmagasabb spanyol CDS-árazása.

A szerdára kialakult spanyol CDS-középárfolyam azt jelenti, hogy egységnyi értékű, tízmillió euró ötéves spanyol államkötvényre jelenleg 457 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciókat a londoni piacon. Ez egy nap alatt 20 ezer eurós drágulás.

A Markit a szerdai CDS-ármozgások kimutatáshoz fűzött elemzésében felidézi, hogy Spanyolország a meghirdetett 2,5-3,5 milliárd eurós értékesítési célsáv legalján, 2,59 milliárd euróért tudott csak új kötvényeket eladni, az alacsony értékesítési célhoz mérten is gyenge túljegyzés mellett.

A Markit adatai szerint a spanyol kockázatbiztosítási árazásokat követte több más, gyengébb pénzügyi helyzetűnek ítélt euróövezeti ország CDS-díjszabása is. Olaszország szuverén CDS-kontraktusai 25 bázisponttal 407 bázispontra, Belgium törlesztéskockázatának biztosítási tranzakciói 9 bázisponttal 236 bázispontra, Írország CDS-ügyletei 6 bázisponttal 565 bázispontra drágultak a szerdai londoni kereskedésben.

A Markit által a 15 legfejlettebb európai ipari gazdaság államadósságára kidolgozott iTraxx SovX Western Europe CDS-index is emelkedett szerdán, a kínálati oldalon 270 bázispontra, 5,5 bázispontos drágulással.

A ház a szerdai piaci körképhez fűzött elemzésében kiemelte, hogy bár az európai szolgáltatási szektor aktivitását mérő új beszerzési menedzserindex (PMI) - amelyet a Markit állított össze és ismertetett szerdán - a vártnál jobb lett, és ezt elvileg piaci fellendülésnek kellett volna követnie, azonban a spanyol kötvényaukció eredménye miatt ennek az ellenkezője történt, és a CDS-árazások széles bázisú emelkedése kezdődött.

 A Markit elemzőinek megfogalmazása szerint a spanyol kötvényértékesítés "pörölycsapásként" hatott a piacra.

 A spanyol - és az olasz - államadósság hosszabb távú finanszírozhatóságával kapcsolatban más nagy londoni házak is aggodalmakat fogalmaztak meg legutóbbi elemzéseikben, az adósságválság terjedésének akadályozására hivatott euróövezeti "tűzfal" minapi megemelése ellenére is.

Az egyik vezető londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcsoport, a Capital Economics közgazdászai "egyértelműen jó irányba tett lépésnek" nevezték a tűzfal megemelését, közölték azonban azt is, hogy véleményük szerint a pénzügyi védőeszköz kapacitásának "nagyon drámai" mértékű emelésére lenne szükség az euróövezeti adósságválság járványveszélyének teljes megszüntetése végett. A ház szakértői az általuk szükségesnek tartott pénzügyi védőkapacitás illusztrálására kimutatták, hogy csak Olaszország és Spanyolország együttes finanszírozási igénye 2014 végéig meghaladja az ezermilliárd eurót, a két ország összesített adósságállománya pedig eléri a 2500 milliárd eurót.

Az új euróövezeti védőeszköz teljes kapacitása 700 milliárd euró.

 A Capital Economics közgazdászainak megítélése szerint a tűzfal a most elfogadott új tervek nyomán sem lesz elég nagy ahhoz, hogy szükség esetén Olaszország és Spanyolország is távol maradhasson az adósságpiactól legalább ahhoz hasonló hosszúságú időre, amennyi Görögországnak és Portugáliának megadatott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.