Jobban nő az import, mint az export

Januárban a kivitel 4,3 a behozatal 5,2 százalékkal haladta meg az előző év januárit - jelentette a KSH

Januárban a kivitel 4,3 a behozatal 5,2 százalékkal haladta meg az előző év januárit euróban számolva. Az export volumene 0,9, az importé 3,3 százalékkal nőtt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Idén februárban a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 0,4 százalékkal emelkedtek az előző havihoz képest, és  0,8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Az árak majdnem minden nemzetgazdasági ágban növekedtek, alapvetően a feldolgozóipari ágazatokban regisztrált árváltozások voltak hatással a termelői árindex alakulására. Árcsökkenést az élelmiszeriparban és a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásánál mért a KSH.

A kivitel értéke ez év januárjában 6,5 milliárd euró (1890 milliárd forint), a behozatalé 6,1 milliárd euró (1793 milliárd forint) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 316 millió eurót (97 milliárd forintot) tett ki, 41 millió euróval (13 milliárd forinttal) kevesebbet, mint 2012 januárjában. Az adatok megegyeznek a március 11-én közölt előzetes jelentéssel. 

Januárban a kivitel forintban mért árszínvonala 2,3, a behozatalé 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A cserearány 1,7 százalékkal javult. A forint a dollárhoz viszonyítva 7,2, míg az euróhoz képest mintegy 4,5 százalékkal erősödött. Átlag felett nőtt a feldolgozott termékek mindkét irányú forgalma, az élelmiszerek, italok, dohány, valamint a gépek és szállítóeszközök kereskedelme nem érte el a tavaly januári szintet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.