Jobban teljesítenek a szálláshelyek

Bejött az élet a szállodáknak, panzióknak. Legalábbis a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint, ahol kimutatták: a kereskedelmi szálláshelyek jobban teljesítenek.

A KSH gyorstájékoztatója szerint az idén augusztusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,7, a belföldi vendégeké 4,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért vendégforgalma összességében 5,3 százalékkal bővült. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 14 százalékkal emelkedett.

Az előző év azonos időszakához képest augusztusban a külföldi vendégek száma 7,3, az általuk eltöltött vendégéjszakáké (1 millió 916 ezer) 5,7 százalékkal nőtt. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból nyolcban emelkedett, Észak-Magyarországon számottevően csökkent.

Az augusztusi vendégforgalom nagysága alapján a legjelentősebb küldő országok többségéből nőtt a kereslet. A német turisták 2 százalékkal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe, de ezt többszörösen ellensúlyozta az, hogy a Lengyelországból, a Hollandiából, az Olaszországból és a Csehországból érkező vendégforgalom 1,9–8 százalékkal gyarapodott, valamint folytatódott a brit turisták forgalmának dinamikus, 21 százalékos növekedése.

A belföldi vendégek száma 6,8, az általuk eltöltött 2 millió 227 ezer éjszakáé 4,9 százalékkal bővült. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom nyolc turisztikai régióban nőtt, egyben stagnált.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 3,1 százalékponttal, 71 százalékra emelkedett.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 46 milliárd forint volt, 14 százalékkal nőtt. Ezen belül a szállásdíjbevétel 29 milliárd forint vol, így 17 százalékkal növekedett. A vendéglátás bevétele 8 milliárd forintra rúgott, ami 9 százalék növekedést mutat. Az egyéb bevételek 9 milliárd forintot tettek ki, így 7,8 százalékkal emelkedtek.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 5,4 százalékkal többet költöttek. A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 2266 egység fogadott el pihenőkártyát, 3 milliárd 212 millió forint értékben.

Idén augusztus 31-én az előző év azonos időpontjához képest a hazánkban működő egységek száma 3,7 százalékkal több, 3303 volt, a férőhelyeké 362 ezerrel lényegében stagnált.

Augusztus végéig az előző év azonos időszakához képest a szálláshelyek 6,4 százalékkal több, összesen 18 millió 538 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A 9 millió 149 ezer külföldi, és a 9 millió 389 ezer vendég egyaránt 6,4 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,9 százalékponttal, 55 százalékra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 12 százalékkal több, 247 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

A SZÉP-kártya felhasználási értéke 4,3 százalékkal nőtt, összesen 13 milliárd 115 millió forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.