Jobban teljesít a mezőgazdaság. Drágult is, meg nem is

Talán el sem hiszi, októberben emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak. Csak állatfronton javult a helyzet. És mindezt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számolta ki. Igaz, sokat szépít a helyzeten, hogy egy éves távlatban azért az árcsökkenés dominált.

A KSH gyorstájékoztatója szerint idén októberében a mezőgazdasági termelői árak 4,8 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. A növekedés a növényi termékek árának 12,2 százalékos emelkedésével függ össze, miközben az élő állatok és állati termékek ára továbbra is csökkent, 5,9 százalékkal.

Idén októberben a 2014. októberihez képest minden kiemelt növényi termékcsoport ára emelkedett: a legkisebb mértékben, kilenc százalékkal a burgonyáé, a legnagyobb mértékben, 26 százalékkal a gyümölcsöké.

A gabonafélék ára 12 százalékkal emelkedett, ami elsősorban a kukorica árának 23 százalékos növekedésével magyarázható, miközben a búzáé 0,4 százalékkal nőtt.

Az élő állatok termelőiárszintje 1,1, az állati termékeké 16 százalékkal lett alacsonyabb.

Az év első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak 2,3 százalékkal mérséklődtek, ezen belül a növényi termékek árai 2 százalékkal emelkedtek, az élő állatok és állati termékek árai 8,8 százalékkal csökkentek.

A vágósertés ára 11, a tej termelői ára 21 százalékkal esett vissza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.