Jobban szórják a pénzt a külföldi turisták

Egyre több pénzt hagynak Magyarországon az idelátogató turisták, ami azért jó hír, mert a számuk alig nőtt tavaly 2012-höz képest.

Több pénzt költöttek a Magyarországra látogató külföldiek tavaly az egy évvel korábbihoz képest, és nőtt az országban eltöltött idő hossza is. A legtöbben Szlovákiából, Ausztriából és Romániából érkeztek - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból, melyek a turizmus teljesítményével foglalkoznak.

Tavaly 44 millió külföldi látogató érkezett Magyarországra, ami csak 0,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – igaz, az kiugró év volt, a fapados légitársaságok hazai előretörésének köszönhetően. A turisták számának növekedésében számos nemzetközi elismerés, s a tartósan 300 forint körüli euró is szerepet játszik, hiszen Magyarország ma olcsónak számít, nemzetközi viszonylatban.

Kurucz Árpád / Népszabadság

Az idelátogatók túlnyomó többsége, mintegy háromnegyede egy napra érkezett. A hétvégi típusú, 1-3 napot nálunk töltő turisták száma 10 százalékkal nőtt, ám a hosszabb ideig nálunk időzők száma csökkent, méghozzá 3,8 százalékkal. A turisták 97 százaléka európai országból, főként a szomszédos államokból érkezett: a beutazók közel negyede szlovák, 17 százaléka román, 16 százaléka osztrák volt. Továbbra is kiemelkedő a németek száma; 2,9 millióan látogattak Magyarországra 2013-ban, de ez 10 százalékos csökkentés volt az egy évvel azelőttihez képest.

A Magyarországra látogató külföldiek kiadásainak összege 1268 milliárd forint volt, ami 4,9 százalékkal haladta meg az előző évit. Az egy napra látogatók 345 milliárd forintot költöttek, utazások fő célja átutazás vagy vásárlás volt, azaz nem turisztikai motivációval érkeztek. A több napra látogatóktól befolyt bevételek összege éves szinten 923 milliárd forint volt. Szabadidős célokra a külföldiek 750 milliárd forintot fordítottak.

A tavaly Magyarországra látogatók 8,2 százaléka, mintegy 3,6 millió külföldi légi úton érkezett Budapestre, szinte valamennyien turisztikai céllal jöttek. 379 ezren az Egyesült Államokból érkeztek. A repülővel érkezők átlagosan 17 300 forintot költöttek naponta, míg a közúton érkezőknél ez az összeg napi 10 400 forint volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.