Jóárasították Mol-részvényeiket az arabok

A Dana Gas, a Közel-Kelet egyik vezető, magánkézben lévő gázipari társasága 135 millió dollárért vált meg a Mol-pakettjének egy részétől, összesen 1,675 millió részvénytől. A pénteken végrehajtott részvényeladáskor 17515 forintot kaptak Mol-papíronként a meg nem nevezett vevő(k)től.

A maradék 1,486 millió részvényt sem sokáig fogják őrizni, de ennek az értékesítési dátumát egyelőre nem közölték. Rashid Al-Jarwan, a Dana Gas vezérigazgatója elégedetten szólt a Mol-befektetésükről, egyben hangsúlyozta, hogy az értékesítést kedvező piaci körülmények közepette tudták végrehajtani, s a bevételt saját üzleti tevékenységük erősítésére fordítják majd.

A konkrét célok között említik egyiptomi szénhidrogénmezejük termelésbe állítását és az Egyesült Arab Emírségek felségterületén található partmenti Zora gázmező feltárását.

A Mollal kötött stratégiai kapcsolatukat, partneri viszonyukat a részvényeladás nem érinti, az továbbra is erős marad – tette hozzá a vezérigazgató cége honlaján megjelent közleményében.

A nemrég nyilvánosságra hozott mérlegadatok szerint a Dana Gas éves nyeresége tavaly húsz százalékkal növekedett, elérve a 165 millió dollárt. 2011-et 138 milliós profittal zárták.

A tranzakció kapcsán az Equilor elemzői szerint érdemes megemlíteni a Dana bekerülési árát, ami számításuk szerint nagyjából 11800 forint lehetett 2009 májusában. A Dana Gas anyavállalata, a Crescent szintén 3 százalékos Mol-pakettje egyelőre nincs veszélyben, mert a cég pénzügyi helyzete sokkal stabilabb, ám az értékesítési tilalom feloldásával ők is fontolóra vehetik a kiszállást a Molból.

A Mol részvényeivel hétfőn kettő óra táján 17730 forinton kereskedtek a Budapesti Értéktőzsdén.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.