Jó széllel belga partokra ért az RWE

A német RWE Innogy 26,7 százalékos részesedést vásárolt a legnagyobb belga tengeri szélerőmű-fejlesztő társaságban, a C-Powerben. A vételárat nem hozták nyilvánosságra, az eladók belga pénzügyi befektető társaságok voltak. Az óriás erőmű áramát 30 Forint/KWh egységáron veszik át.

A C-Power tervei alapján készül az első belga tengeri szélerőmű-park, a Thornton Bank, amelyet hatvan darab, egyenként 5 megawatt teljesítményű egység alkot. A létesítményt négy lépcsőben valósítják meg, 2013-ig, eddig hat turbinát adtak át. A telep teljes áramtermelő kapacitása évi 1 terawattóra körüli lesz, azaz 600 ezer fő áramellátását tudja fedezni. A beruházás teljes költségét a C-Power 800 millió euróra becsüli.

A széllapátok a parttól harminc kilométeres távolságban lesznek felállítva, talpazatuk nagyjából harminc méterre lesz a tenger felszínétől. A Thornton Bank üzembe állításával évi 450 ezer tonnával kevesebb üvegházhatású szén-dioxid terheli a levegőt, 1 terawatt villamos energia előállításakor ennyit bocsát ki ugyanis egy földgáz tüzelésű  erőmű - írja a Platts hírügynökség.

A Thornton Bank áramát 107 euró/MW áron veszi át a belga rendszerirányító, azaz - mai árfolyamon - 30 forintot fizet egy kilowattórányi energiáért. Mindez 216 MW teléjesítményig, mert efölött kedvezményesebb, 25 forint körüli az egységár.

A magyarországi árampiac meghatározó cégének számító RWE fejlesztési leányvállalata egyébként számos tengeri szélerőmű-park építésében érdekelt, a többi között Anglia, Hollandia és Németország partjainál hajtanak végre ilyen energetikai beruházásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.