Jó jeleket lát az EKB, de nem elég tisztán

Egy százalékon tartotta az irányadó kamatot az Európai Központi Bank (EKB), amely aggódik a gyenge dollár és a hullámzó nyersanyagárak miatt.

Kétségkívül érzékelhetőek pozitív jelek a gazdasági tevékenységben, a különböző üzleti hangulati indexek mintha élénkülésre utalnának, de kevés még az információ ahhoz, hogy a válság végét be lehetne jelenteni. E szavakkal intett óvatos megközelítésre JeanClaude Trichet, az EKB elnöke a kormányzótanács csütörtöki ülése után. A legfontosabb döntés az volt, hogy a testület egy százalékon tartotta a kamatot az eurózónában.

A központi bank az utóbbi időben inkább nem szokványos eszközöket vetett be, azaz nem kamatcsökkentéssel, hanem például egyéves hitelek nyújtásával igyekezett a kereskedelmi bankok rendelkezésére állni, illetve jelzálogpapírok felvásárlásába kezdett. A Bank of England szintén csütörtöki ülésén 0,5 százalékon hagyva a kamatot meglepte a piacot azzal a bejelentéssel, hogy 125ről 175 milliárd fontra emeli a kötvényvásárlási keretét, azaz a likviditásbővítő programját. Ez főleg azokat érte váratlanul, akik a brit gazdaság állapotát jobbnak vélték, s azt hitték, további könnyítésre már nincs szükség.

A frankfurti sajtótájékoztatón Trichet viszont nyugtázta, hogy az árak 0,6 százalékkal estek az euróövezetben júliusban, de közben a júniusi munkanélküliségi ráta 9,4 százalékra kapaszkodott fel, és még emelkedni fog. Ami az inflációt illeti, Trichet szerint ez csak rövid közjáték, érdektelen a monetáris politika számára, mert a negatív ráta csupán azt tükrözi, hogy a kiugróan magas nyersanyagárak a válság nyomán a mélybe zuhantak. Most viszont megint növekedésnek indultak, s ez a hullámzás nemcsak a vállalatoknak adja fel a leckét, hanem a jegybankoknak is, amelyeknek ehhez a kiszámíthatatlan, rendkívül gyorsan változó környezethez kellene alkalmazkodniuk.Ám az elnök így is arra számít, hogy az infláció középtávon alacsony marad, jóval alatta a kétszázalékos felső plafonnak.

A foglalkoztatási helyzet azonban romlani fog, s Trichet idézett olyan felméréseket, amelyekben a cégek arról nyilatkoznak: nem annyira a hitelkínálat hiánya a fő gond, hanem az, hogy termékeik iránt a válság, a bizonytalanság miatt nincs kereslet. Ezért is szükséges a nagyfokú óvatosság az előrejelzésben, meg azért is, mert szokatlanul nagy a bizonytalanság a világgazdaságban. Az EKB stábja szeptember elején, a következő kamatdöntés után mutatja be új előrejelzését, amely Trichet szerint sugallhatja majd azt is, hogy 2010 a jelenleg vártnál esetleg valamivel kedvezőbb képet mutat. Idénre 4,6, jövőre 0,3, százalékos visszaesést prognosztizáltak legutóbb, s 0,3 illetve egyszázalékos inflációt vetítettek előre: ebben lehet változás egy hónap múlva, de addig még sok minden történhet.

Óvakodott is Trichet attól, hogy megjelölje a kilábalás kezdőnapját, inkább újra felhívta a figyelmet arra, hogy a bankoknak lelkesebben kellene feltőkésíteniük magukat, akár a felkínált állami pénzekből, akár a piacról, az eladósodott kormányoknak viszont 2011től egyértelműen jóval nagyobb, a stabilitási paktum követelményeinél is tetemesebb erőfeszítéseket kell tenniük a deficitek leszorítására és a strukturális reformok megindítására. Különös tekintettel a foglalkoztatás bővítésére.

A kérdésre, vajon nem zavarjae az EKBt az euró felértékelődése és az európai exportálók emiatt egyre növekvő aggodalma, Trichet azt válaszolta: az Egyesült Államok vezetői értésre adták, hogy érdekük az erős dollár, s a frankfurti jegybanki vezetőknek semmilyen okuk nincs arra, hogy e szavakban kételkedjenek. Nyilatkozata után az euró kissé gyengült a dollárral szemben.

 

Jean-Claude Trichet, President of the European Central Bank (ECB) answers reporter's questions during his monthly news conference at the ECB headquarter in Frankfurt, August 6, 2009.Trichet announced that the ECB wil leave the interest rates unchange
Jean-Claude Trichet, President of the European Central Bank (ECB) answers reporter's questions during his monthly news conference at the ECB headquarter in Frankfurt, August 6, 2009.Trichet announced that the ECB wil leave the interest rates unchanged. REUTERS/Kai Pfaffenbach (Germany BUSINESS IMAGES OF THE DAY) 2009-08-06,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.