Jó hírek az EU gazdaságáról

Kilenc havi csúcsára emelkedett a német Ifo gazdaságkutató intézet átfogó üzleti bizalmi mutatója júliusban.Eközben már az ötödik egymást követő hónapban mérséklődött az eurózóna gazdasági hanyatlása.

Kilenc havi csúcsára emelkedett a német Ifo gazdaságkutató intézet átfogó üzleti bizalmi mutatója júliusban. A hétezer német feldolgozóipari, építőipari, nagy- és kiskereskedelmi vállalat megkérdezése alapján készített júliusi Ifo mutató 87,3 pontra nőtt a júniusi 85,9 pontról. Tavaly júliusban az index 97,1 ponton állt. A Reuters által megkérdezett szakértők alacsonyabb, 86,5 pontos idei júliusi indexre számítottak. A mutató ezzel már a negyedik egymást követő hónapban nőtt.  Júniusban 85,9 ponton, májusban 84,2 ponton, áprilisban 83,7 ponton  volt. A júliusi átfogó indexen belül a fél évre előre tekintő üzleti várakozások részmutatója is tovább javult: 90,4 pontra az előző havi  89,5 pontról. Emelkedett továbbá a jelenlegi helyzet megítélésének almutatója is, a júniusi 82,4 pontról 84,3 pontra.

Ugyanekkor júliusban már az ötödik egymást követő hónapban mérséklődött az eurózóna gazdasági hanyatlása, miután a vártnál kisebb mértékben zsugorodott a térség feldolgozóiparának és szolgáltatási szektorának a teljesítménye. Júliusban 11 havi csúcsra, 46,0 pontra emelkedett az euróövezetben a feldolgozó ipar beszerző menedzser indexe(PMI). Júniusban 42,6 ponton állt. A szakértői várakozások átlagában 43,5 pontra javulás szerepelt. Az index azonban még így is elmarad az 50 ponttól, ami a növekedés és a zsugorodás közötti határt jelzi. A szolgáltatási szektor beszerző menedzser indexe kilenc hónapja  legmagasabb szintre, 45,6 pontra erősödött a júniusi 44,7 pontról. A szakértők valamivel szerényebb, 45,2 pontos mutatóra számítottak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.