Újabb jó hír a trafikosoknak: kinyírják az e-cigarettát

Bűncselekmény lehet a július elsejétől hatályos új büntető törvénykönyv (Btk.) alapján az elektromos cigaretták nikotintartalmú töltőpatronjainak gyártása és forgalmazása Magyarországon.

Hiába minősül gyógyszernek, a patikákban sem lesz kapható, sőt trafikokban sem az e-cigaretta, amin egyetlen fillér hasznot sem realizálhat az állam, ezért érdekében áll annak adminisztratív eszközökkel történő háttérbe szorítása. Más kérdés, hogy ezzel az általa preferált újdonsült nemzeti trafikosoknak kedveskedik – nem először és nem is utoljára.

A folyamat már elindult, a Népszava szerint az Országgyűlés egészségügyi bizottságának június 11-én elmaradt ülésén egy olyan, elektromos cigarettákra vonatkozó európai uniós direktíva véleményezésére kérte volna a képviselőket a kormány, amelyet néhány európai parlamenti (EP) képviselő módosító javaslataiból vágtak össze, és az EU bizottságai már töröltek a tervezetből.

A lap Zentai István tudományos kutatóra hivatkozik, aki az állítja: bár az Európai Bizottság decemberben nyilvánosságra hozott direktívája valóban gyógyszerszabályozás alá vonná a 4mg/ml nikotintartalom feletti koncentrációjú töltőfolyadékokat – a nikotintartalmú e-cigaretták hazai forgalmazásának magyarországi "üldözése" ezzel egyáltalán nincs összhangban.

A Szócska Miklós egészségügyi államtitkár által előterjesztett, július 1-jétől hatályba lépő Btk.-módosítás ugyanis a nikotintartalmú töltőfolyadékok árusítását és gyártását is a gyógyszerhamisítás tényállásába sorolta.

A kutató szerint az e-cigaretták elleni kormányzati fellépés pusztán a gyógyszeripar érdekeit szolgálja: a rákgyógyítással kapcsolatos hazai közkiadások 38 százalékát ugyanis csak gyógyszerekre fordítják, míg az EU-átlag 12 százalék. A szintén július 1-jétől árusítási monopóliumot kapó nemzeti dohányboltoknak sem érdekük, hogy az e-cigaretta használata révén egyre több ember hagyjon fel a hagyományos dohányzással - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.