Jó hír a devizahiteleseknek: erősödött a forint

A forint az előző napi gyengülés után viszonylag stabil volt pénteken délelőtt, a vártnál jobb német ifo üzleti hangulat index pozitív irányba befolyásolta a devizapiaci hangulatot és a forint is erősödött.

Az euró árfolyama az index közlése után 279,80 forintra csökkent az előtte még jellemzően kevéssel 280 forint fölött mozgó jegyzésekről. Csütörtök délután 280,53 forintot ért az euró.

A dollár jegyzése 209,20 forint 1,3364 dolláros euró árfolyam mellett. Csütörtökön délután a dollár 210,14 forintot ért 1,3359 dolláros euró árfolyam mellett.

A svájci frank jegyzése 212,93 forint a csütörtök délutáni 213,83 forint után.

Száz japán jen 247,31 forintot ér, míg előző nap 249,18 forinton jegyezték.

A forint a hét eleje óta folyamatosan, mérsékelt ütemben erősödött, követve a kockázatosabb befektetések iránti piaci hangulat alakulását viszonylag pontosan tükröző euró/dollár árfolyamot.

Csütörtökön viszont az eurót megfosztotta támogatásától az euróövezet gazdasági teljesítményének gyengülésére utaló adat, a Markit kutatóintézet átfogó beszerzési menedzser indexének vártnál lényegesen nagyobb romlása, és ez negatív korrekcióra kényszerítette a forintot is.

A pénteken délelőtt közölt német ifo gazdaságkutató intézet szeptemberi üzleti hangulatindexe viszont jobb lett a vártnál, s ez ellenkező irányú folyamatot indított el a devizapiacon.

Vártnál jobb üzleti hangulatindex

Csökkenés helyett nőtt a Müncheni Egyetem ifo gazdaságkutató intézetének szeptemberi német üzleti hangulatindexe. A mutató 106,8 pont lett az augusztusi 106,7 pont után. A szakértők 106,5 pontos szeptemberi indexre számítottak.

Utoljára 2007 közepén járt ilyen magasan az index, mielőtt még bármilyen jele is érzékelhető lett volna a Lehman-csőd által kiváltott globális pénzügyi válságnak.
Szeptemberben az aktuális helyzet megítélésének mutatója 109,7 pontra javult az augusztusi 108,2 pontról.

A jövőbeli kilátásokra vonatkozó index 103,9 pontra gyengült az augusztusi 103,9 pontról.

Klaus Abberger, az ifo gazdasági elemzője pénteken azt mondta, hogy a német gazdasági növekedés új szakaszba lépett, némileg lassul, miközben az exportálók kissé borúlátóak az amerikai és a kínai gazdaság kilátásai kapcsán.

Az ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut für Wirtschaftsforschung e.V. an der Universität München) havonta mintegy hétezer ipari, nagy- és kiskereskedelmi, valamint építőipari vállalkozástól gyűjti be az elkövetkező hat hónapra vonatkozó várakozásokat, illetve az aktuális üzleti helyzet megítélésére vonatkozó véleményeket.

Az index több éves tapasztalat alapján pontos képet vázol fel a német gazdasági helyzet alakulásáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.