Jól elszúrták: nem kell a Kiva

Nem vonz tömegeket a Kiva. Eddig nem túl népszerű az új adónem, amelyet idegenkedve fogadnak a vállalkozások – nyilatkozta a Klubrádiónak a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének alelnöke.

Akár kudarccal is végződhet az új, kormány által kitalált adónem. Vadász Iván elmondta, hogy már az adóalap kiszámítása is újszerű, és mivel ismeretlen, a vállalkozások nem élnek vele. Ugyanakkor lehetőséget ad a jobb adótervezhetőségre. A szakértő elmondta azt is, hogy a költségvetésre semmilyen hatással nem lesz. A kivát azok a legfeljebb 25 főt alkalmazó vállalkozások választhatják, amelyek előző évi bevétele, illetve a mérlegfőösszege nem haladja meg az 500 millió forintot, és a bejelentkezéskor adó- és vámtartozásuk nem több 1 millió forintnál.

A NAV közlése szerint január elejéig alig több, mint 5100 vállalkozás jelentkezett be az új adónemre. Hogy mekkora lesz a végleges szám, az napokon belül kiderül, ugyanis ma jár le a határidő, amíg a cégek az új teher mellett dönthettek. A kisvállalati adó mértéke a törvény által meghatározott adóalap 16 százaléka, amelynek teljesítésével az adóalany mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól. A Kiva annak a cégnek érheti meg, ahol nagyon magas a bérköltség és alacsony a nyereség.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.