Jó hónap volt a december a kiskereskedelemben

Tavaly decemberben az előzetes adatok szerint 5,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest. Az üzemanyag-kiskereskedelem húzott a legjobban, de az ünnepi hónapban úgy általában is volt forgalom a boltokban. Az elmúlt évben összességében a kiskereskedelmi forgalom volumene 5,2 százalékkal haladta meg az előző évit.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 2014. decemberben 907 milliárd forint volt, 34 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban. Tavaly decemberben az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 40 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 13 százalék pedig az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene decemberben három százalékkal emelkedett. Az élelmiszer-kiskereskedelmen belül a forgalom döntő 81 százalékát az élelmiszer jellegű vegyes üzletek adták, ahol az értékesítés volumene 2,5 százalékkal nőtt, miközben az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 5,3 százalékkal volt több, mint 2013. decemberben.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene decemberben 7,4 százalékkal emelkedett 2013 azonos időszakához képest. Az eladások a textil-, ruházat- és lábbeli-értékesítésben 13, az iparcikk jellegű vegyes boltokban 8,2, a használtcikk-üzletekben 7,2, a bútor-, műszakicikk-kereskedésekben 6,5, a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszer-forgalmazóknál 5,7, illetve a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikküzletekben 0,7 növekedtek.

A korábbi időszakhoz hasonlóan 38 százalékos erősödéssel folytatódott a bővülés az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelemben. Az üzemanyagtöltő állomások forgalma decemberben nőtt, volumene 11 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai decemberben 2,2 százalékkal emelkedtek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.